W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Opinie EFSA w sprawie odnowienia zezwoleń na stosowanie ośmiu aromatyzujących produktów początkowych dymu wędzarniczego

27.11.2023

Różne gatunki wędliny

Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów przedłużania trwałości produktów spożywczych. Zamiast tradycyjnego sposobu wędzenia można stosować aromaty dymu wędzarniczego wytwarzane z dymu, który jest poddawany frakcjonowaniu i oczyszczaniu. Ich stosowanie, w porównaniu z tradycyjnym sposobem wędzenia, jest korzystniejsze dla zdrowia. Preparaty takie tworzą pożądaną barwę wędzonego produktu i nadają mu aromat.

Przepisy Unii Europejskiej dotyczące aromatów dymu wędzarniczego są zawarte w odpowiednich rozporządzeniach. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1321/2013 ustanawiającym unijny wykaz dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego przeznaczonych do użycia w takiej postaci w środkach spożywczych lub na ich powierzchni lub do produkcji pochodnych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego udzielono zezwolenia na stosowanie 10 takich produktów na okres 10 lat. Zezwolenie wygasa w dniu 31 grudnia 2023 r.

Obowiązujące prawodawstwo UE wymaga, by bezpieczeństwo każdego nowego środka aromatyzującego dymu wędzarniczego zostało ocenione przed jego wprowadzeniem do obrotu. Ponadto produkty, które są obecnie dostępne na rynku, muszą zostać poddane ponownej ocenie przed upływem okresu ich dopuszczenia do obrotu.

16 listopada 2023 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinie naukowe w sprawie odnowienia zezwoleń na stosowanie ośmiu aromatyzujących produktów początkowych dymu wędzarniczego. Opinie dotyczą następujących produktów: Fumokomp (SF-009), proFagus SMOKE R709 (SF-008), proFagus Smoke R714 (SF-001), Scansmoke SEF7525 (SF-004), Smoke Concentrate 809045 (SF-003), SmokEz C-10 (SF-005), SmokEz Enviro-23 (SF-006), Zesti Smoke Code 10 (SF-002).

Do oceny nowych danych przedłożonych przez wnioskodawców Urząd wykorzystał zaktualizowaną metodologię opartą na wytycznych naukowych z 2021 r. Nie były one dostępne w czasie pierwszej oceny. Zgodnie z obowiązującymi wytycznymi, w przypadku potwierdzenia genotoksyczności pojedynczego składnika złożonej mieszaniny (takiej jak środki aromatyzujące dymu wędzarniczego), całą mieszaninę należy uznać za genotoksyczną.

EFSA uznał, że sześć z ocenianych produktów zawiera substancje genotoksyczne, a zatem budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa. W przypadku dwóch pozostałych Urząd nie może wykluczyć zagrożenia dla zdrowia związanego z ich potencjalną genotoksycznością. Bezpieczeństwo tych produktów nie zostało wystarczająco udokumentowane.

Szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej EFSA.

{"register":{"columns":[]}}