Otwarte publiczne konsultacje i spotkanie techniczne dotyczące projektu wytycznych EFSA w sprawie oceny bezpieczeństwa stosowania środków aromatyzujących w żywności zgodnie z Rozporządzeniem 1331/2008
16.05.2022
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności prowadzi otwarte publiczne konsultacje w sprawie projektu zaktualizowanych wytycznych dotyczących danych wymaganych do oceny i wydawania zezwoleń na stosowanie środków aromatyzujących w lub na żywności.
Niniejszy dokument zawiera wskazówki zarówno dla wnioskodawców ubiegających się o zatwierdzenie nowych środków, jak wprowadzenie zmian we wcześniej wydanych zezwoleniach, w zakresie w jakim muszą być poddane ocenie bezpieczeństwa zgodnie z Rozporządzeniem 1331/2008.
Termin zgłaszania uwag upływa 19 czerwca 2022 r.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie:
https://connect.efsa.europa.eu/RM/s/publicconsultation2/a0l7U0000011Yej/pc0168
Dnia 25 maja br. w godzinach 14:00 – 18:00 odbędzie się spotkanie techniczne EFSA dla przedsiębiorców branży spożywczej i innych zainteresowanych stron w sprawie projektu niniejszych wytycznych.
Termin rejestracji upływa dnia 19 maja br. o godzinie 10:00. Rejestracja może zostać zamknięta wcześniej w przypadku osiągnięcia limitu miejsc.
Szczegóły na stronie: