Podcast EFSA "Science on the Menu" - nowy odcinek: Celiakia, czyli życie bez glutenu
06.06.2024
16 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Celiakii. Ma on na celu podniesienie świadomości społeczeństwa na temat tej choroby, ewentualnych powikłań, jak również podzielenie się praktycznymi poradami, jak sobie radzić w przypadku zachorowania.
W tym roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował na swojej stronie internetowej kolejny odcinek niezwykle interesującego cyklu audycji pod wspólnym tytułem „Science on the Menu”. Najnowszy odcinek "Celiac disease: living without gluten" dotyczy celiakii.
Celiakia to poważne przewlekłe schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Obecnie około 1% populacji europejskiej cierpi na tę chorobę. Choroba może ujawnić się w każdym wieku. W wyniku immunologicznej reakcji organizmu na gluten, białko zapasowe zbóż, dochodzi do stanu zapalnego, uszkodzeń błony śluzowej jelita oraz zaniku kosmków jelitowych, kluczowych dla procesów wchłaniania. Prowadzi to do upośledzenia procesów wchłaniania składników odżywczych pobranych z dietą. Jedynym sposobem leczenia jest przejście na restrykcyjną dietę bezglutenową.
W najnowszym odcinku ekspert EFSA przybliża zagadnienia związane z patogenezą choroby, wytycznymi na temat badań w zakresie kompleksowej analizy sposobu oceny potencjału białek do indukowania celiakii oraz o wdrożeniu oprogramowania wykorzystującego narzędzia bioinformatyczne oraz dostarczającego informacji na temat prawdopodobieństwa, że dane białko ma zdolność do wywoływania tej choroby.
18. odcinek serii można odsłuchać na stronie internetowej EFSA.
Podcasty to nowoczesne narzędzia komunikacyjne umożliwiające dotarcie Urzędu do szerokiego grona konsumentów żywności w krajach Unii Europejskiej.
Wszystkie audycje serii są również dostępne na kanale YouTube Music oraz w aplikacjach internetowych Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.