Podcasty EFSA
06.04.2023
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował na swojej stronie internetowej interesującą serię audycji pod wspólnym tytułem „Science on the Menu”. Podcasty (w języku angielskim) można odsłuchać.
Podcasty są nowoczesnym narzędziem komunikacyjnym umożliwiającym dotarcie Urzędu do szerokiego grona konsumentów żywności w UE.
W pierwszym odcinku zostały zaprezentowane spostrzeżenia wynikające z najnowszego, przeprowadzonego wśród Europejczyków badania ankietowego Eurobarometr 2022, dotyczącego kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności. Omówiono wybory żywieniowe Europejczyków oraz ich obawy związane z zagrożeniami wynikającymi ze spożywania produktów żywnościowych.
W drugim odcinku przedstawiono szereg zagadnień dotyczących zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem żywności, chorobami odzwierzęcymi oraz ogniskami chorób przenoszonych przez żywność.
Tematyka trzeciego odcinka serii koncentruje się wokół problematyki związanej z bezpieczeństwem nowej żywności i nowych składników żywności. W odcinku ekspert ds. nowej żywności wyjaśnia, co należy rozumieć pod tymi pojęciami, czy nowa żywność jest bezpieczna dla konsumenta oraz przybliża procedurę oceny takiej żywności przez EFSA.
Czwarty odcinek przedstawia zagadnienia dotyczące wpływu warunków hodowli i transportu zwierząt na ich zdrowie oraz zdrowie człowieka, jak również przepisy prawne na ten temat. Dobrostan zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, hodowla, transport i warunki uboju są kluczowym elementem strategii EFSA „od pola do stołu”.
Piąty odcinek serii dotyczy problemów związanych z identyfikowaniem oraz monitorowaniem ognisk ptasiej grypy u dzikiego ptactwa w krajach członkowskich UE, jak również potencjalnych zagrożeń płynących z przeniesienia infekcji na ptaki hodowlane, inne gatunki zwierząt oraz na ludzi.
Wszystkie audycje serii są również dostępne na kanale YouTube Music oraz w aplikacjach internetowych Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.