Podkast EFSA „Nauka w jadłospisie” („Science in the menu”)
15.12.2023
Pragniemy poinformować Państwa o Podkaście EFSA: „Nauka w jadłospisie” (ang. „Science in the menu”). Podkast ma na celu popularyzację prac EFSA dotyczących oceny ryzyka stwarzanego przez wszystkie tego typu zanieczyszczenia i przedstawianie decydentom lub konsumentom zaleceń dotyczących sposobów ograniczania ryzyka.
EFSA opublikowała niedawno swój odcinek 12: Degustacje substancji toksycznych: zanieczyszczenia w żywności – ze szczególnym uwzględnieniem substancji zanieczyszczających żywność. Więcej informacji znajduje się pod linkiem.
EFSA opublikowała w ostatnim czasie także inne odcinki:
Odcinek 8 – ASF: wirus, na który nie ma lekarstwa ani szczepionki
Odcinek 9 – Nie bądź odwodniony (Thirsty work)
Odcinek 10 – Od laboratorium do stołu
Odcinek 11 – Sprawy materialne (tworzywa sztuczne, metal, szkło i ceramika) w żywności.
Zachęcamy do odsłuchania odcinków podkastu EFSA, dostępnych na stronie internetowej EFSA tutaj. Wszystkie odcinki podcastu EFSA są także dostępne na: