Publiczne konsultacje EFSA dotyczące “Draft statement on Process-specific technical data used in exposure assessment of food enzymes”
30.03.2023
Panel EFSA ds. materiałów pozostających w kontakcie z żywnością, enzymów, aromatów oraz substancji pomagających w przetwarzaniu (CEP) rozpoczął w dniu 14 marca 2023 r. publiczne konsultacje dotyczące projektu oświadczenia na temat danych technologicznych istotnych dla różnych procesów produkcji żywności, wykorzystywanych w ocenie narażenia na enzymy spożywcze (Draft statement on Process-specific technical data used in exposure assessment of food enzymes).
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z 16 grudnia 2008 r. wszystkie enzymy spożywcze znajdujące się już na rynku UE, jak również nowe, podlegają ocenie bezpieczeństwa przeprowadzanej przez EFSA. Oszacowanie narażenia na enzymy stosowane w procesach produkcji żywności jest integralną częścią tej oceny.
Niniejszy dokument opisuje procesy produkcji żywności, w których stosuje się enzymy spożywcze oraz wskaźniki technologiczne istotne w ocenie narażenia na enzymy pobrane z dietą. Dotyczy on wniosków o zezwolenie na stosowanie enzymów spożywczych składanych na podstawie ww. rozporządzenia (WE) nr 1332/2008.
Uwagi można zgłaszać do 9 maja 2023 r.
Sesja informacyjna poświęcona projektowi odbędzie się w Brukseli oraz online 18 kwietnia 2023 r.
Link do strony wydarzenia i formularza rejestracyjnego.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji, zasad publikacji uwag i opinii.