Publiczne konsultacje oraz webinarium w sprawie wytycznych dotyczących nowej żywności
29.02.2024
Ocena bezpieczeństwa nowej żywności i nowych składników żywności jest przeprowadzana w EFSA przez Panel ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA). Ocena odbywa się zgodnie z określonymi regulacjami prawnymi. Ich zadaniem jest utrzymanie wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności dla konsumentów UE oraz zapewnienie im większego wyboru w zakresie produktów żywnościowych.
15 lutego 2024 r. EFSA rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie trzech projektów wytycznych przygotowanych przez Panel NDA:
- projektu wytycznych w sprawie podstaw naukowych dotyczących wniosku o udzielenie zezwolenia na nową żywność w kontekście rozporządzenia (UE) 2015/2283,
- projektu wytycznych w sprawie podstaw naukowych dotyczących powiadomienia i wniosku o udzielenie zezwolenia na tradycyjną żywność z państw trzecich w kontekście rozporządzenia (UE) 2015/2283,
- projektu wytycznych dotyczących podstaw naukowych i wymagań w zakresie danych na potrzeby oceny bezpieczeństwa i względnej biodostępności substancji proponowanych jako nowe źródła mikroelementów.
Uwagi do projektów można zgłaszać do 14 kwietnia 2024 r.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii w zakresie: oceny bezpieczeństwa i względnej biodostępności substancji proponowanych jako nowe źródła mikroelementów, powiadomienia i wniosku o udzielenie zezwolenia na tradycyjną żywność z państw trzecich, wniosków o udzielenie zezwolenia na nową żywność są dostępne stronach internetowych Urzędu.
Polecamy także organizowane przez EFSA w dniu 21 marca 2024 r. webinarium na temat wytycznych dotyczących nowej żywności.
Spotkanie jest przeznaczone dla wszystkich zainteresowanych podmiotów posiadających wiedzę specjalistyczną w tym obszarze.
Rejestracja jest możliwa do 19 marca 2024 r., godz. 12:00. Link do rejestracji znajduje się na stronie internetowej EFSA.