Spotkanie Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA z organizacjami kompetentnymi z art. 36 rozporządzenia (WE) PE i Rady nr 178/2002
24.10.2023
17 października 2023 r. w siedzibie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego (PIB) w Warszawie odbyło się spotkanie Polskiego Punktu Koordynacyjnego Europejskiego Urzędu
ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA (PPK EFSA) z organizacjami kompetentnymi z art. 36 rozporządzenia (WE) PE i Rady nr 178/2002[1]. Było to spotkanie organizacji
z art. 36 w Polsce, wspierających EFSA w jej misji, które zapoczątkowało planowany cykl spotkań dorocznych.
Wszystkie obecne na spotkaniu instytucje pełnią ważną rolę, ponieważ ich działalność przyczynia się do realizacji misji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, którego celem jest dostarczanie opinii naukowych i doradztwa, wspierających prawodawstwo i politykę Unii Europejskiej. Dotyczy to wszystkich dziedzin, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo produktów żywnościowych i pasz, jak również, pokrewne zagadnienia w obszarze zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin.
W wydarzeniu udział wzięli przedstawiciele 10 organizacji, w tym:
- Głównego Inspektoratu Sanitarnego reprezentowanego przez Panią Minister Izabelę Kucharską – Zastępcę Głównego Inspektora Sanitarnego oraz zespół PPK EFSA,
- Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego – PIB,
- Instytutu Ochrony Roślin – PIB,
- Instytutu Ogrodnictwa – PIB,
- Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – PIB,
- Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny – PIB,
- Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – PIB,
- Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
- Politechniki Łódzkiej,
- Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie.
Podczas spotkania Pani Liliana Jurczyńska, Kierownik Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA, omówiła rolę i zadania EFSA w zapewnieniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej, jak również rolę i zadania PPK EFSA oraz organizacji z art. 36. Przedstawiciele zaproszonych na spotkanie instytucji przedstawili informacje na temat prowadzonych przez nie działań w zakresie obszarów zainteresowania EFSA.
Spotkanie stanowiło dobry punkt wyjścia do zacieśnienia wzajemnej współpracy i ułatwienia ww. instytutom naukowym i uczelniom wyższym korzystania z możliwości, jakie daje obecność na liście organizacji kompetentnych z art. 36. Było także dobrą okazją do nawiązania bezpośrednich kontaktów i wymiany wzajemnych doświadczeń między instytucjami.
[1] rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1—2).