Sprawozdanie za 2022 r. ws. wyników kontroli pozostałości produktów leczniczych weterynaryjnych i innych substancji u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego
19.03.2024
Obecność pozostałości produktów leczniczych weterynaryjnych lub zanieczyszczeń chemicznych w postaci niedozwolonych substancji w żywności może stanowić czynnik ryzyka dla zdrowia publicznego. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 37/2010 z dnia 22 grudnia 2009 r. w sprawie substancji farmakologicznie czynnych i ich klasyfikacji ustanawia maksymalne limity pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych u zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, oraz w produktach pochodzenia zwierzęcego. Prawodawstwo unijne reguluje także najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz najwyższe dopuszczalne poziomy obecności niektórych zanieczyszczeń w produktach odzwierzęcych.
W raporcie technicznym opublikowanym 6 marca 2024 r. przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podsumowano dane z 2022 r. dotyczące monitorowania obecności pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych i niektórych substancji u żywych zwierząt i w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dane na ten temat pozyskano od państw członkowskich UE, Islandii, Norwegii oraz Irlandii Północnej.
Do Komisji Europejskiej przekazano informacje o 600 320 próbach zgłoszonych zgodnie z dyrektywą 96/23/WE, przy imporcie lub w ramach programów opracowanych na mocy przepisów krajowych. Monitorowano poziom hormonów, leków pobudzających receptory β-adrenergiczne, substancji zabronionych do stosowania zgodnie z prawodawstwem Unii Europejskiej (chloramfenikol, nitrofurany i nitroimidazole), środków przeciwbakteryjnych, innych leków weterynaryjnych sklasyfikowanych zgodnie z ich działaniem farmakologicznym oraz wybranych substancji szkodliwych dla środowiska naturalnego. Odsetek prób niespełniających wymogów unijnych wyniósł 0,18%. Jest on porównywalny z wynikami uzyskanymi w poprzednich 13 latach, w których mieścił się w przedziale 0,17%-0,37%.
Z raportu EFSA wynika, że w krajach Unii Europejskiej poziomy pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji występujących u żywych zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego pozostają na niskim poziomie.
Szczegółowe informacje na temat raportu dostępne są na stronie internetowej EFSA.
EFSA zachęca także do skorzystania z interaktywnego pulpitu nawigacyjnego pozwalającego na wizualizację danych uzyskanych z poszczególnych krajów.