Punkty Koordynacyjne EFSA
Polski Punkt Koordynacyjny współpracuje z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie bezpieczeństwa żywności objętej nadzorem przez ministra właściwego ds. rolnictwa.
Zadania Punktów Koordynacyjnych EFSA:
Ułatwienie wymiany informacji dotyczących:
- inicjatyw EFSA i krajów członkowskich na temat oceny ryzyka,
- wyników naukowych projektów,
- opinii na temat oceny ryzyka będących w trakcie realizacji,
- specyficznych informacji potrzebnych do oceny ryzyka.
Działalność związana ze współpracą określoną w Art. 36 Rozporządzenia 178/2002:
- utworzenie bazy danych instytucji i ekspertów w Polsce współpracujących z Punktem Koordynacyjnym oraz EFSA w zakresie oceny ryzyka w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i pasz,
- informowanie o wszelkich działaniach naukowych podejmowanych przez EFSA (konsultacje, projekty, gromadzenie danych),
- weryfikowanie lub proponowanie nowych instytucji do listy organizacji kompetentnych w Polsce,
- współpraca z krajowymi ekspertami.
Promowanie EFSA poprzez:
- rozpowszechnianie informacji związanych z EFSA w Polsce,
- organizowanie i koordynowanie w Polsce wymiany informacji i dokumentacji związanych z naukową działalnością EFSA,
- pośredniczenie pomiędzy EFSA a krajowymi organami,
- dbanie o wizerunek EFSA w Polsce.
10-lecie Punktów Koordynacyjnych EFSA
Od 10 lat Punkty Koordynacyjne EFSA funkcjonują jako ambasadorowie EFSA w Państwach Członkowskich, tworząc sieć współpracy transgranicznej w zakresie bezpieczeństwa żywności. Dla uczczenia tej okazji EFSA opracowała interaktywny przegląd najważniejszych wydarzeń/osiągnieć w porządku chronologicznym.
Punkty Koordynacyjne, powołane w 2008 r., obejmują 28 Państw Członkowskich, Islandii i Norwegi oraz obserwatorów ze Szwajcarii i krajów kandydujących. Punkty odrywają istotną rolę w wymianie informacji, tworzeniu łączności sieciowej, zwiększaniu zdolności do oceny ryzyka oraz promowaniu wizerunku EFSA i rozpowszechnianiu opinii naukowych Urzędu, opracowywanych dzięki współuczestnictwu Państw Członkowskich.
Konstruktywna współpraca
Coralie Bultel, przedstawicielka Francuskiej Krajowej Agencji Bezpieczeństwa Zdrowotnego (ANSES) powiedziała: W czasach kiedy współpraca jest ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej, Punkty Koordynacyjne zapewniają codzienne, konstruktywne wdrażanie słowa „współpraca” na poziomie UE.
Gisle Solstad, reprezentujący Punkt Koordynacyjny w Norweskim Komitecie Naukowym ds. Żywności i Środowiska (VKM) dodał: Reprezentowanie kraju w Punkcie Koordynacyjnym stwarza możliwość wielopłaszczyznowego i wielokulturowego podejścia do realizacji celów strategicznych i podnoszenia zdolności w kontekście zwiększania bezpieczeństwa żywności w całej Europie.
Kluczowe osiągnięcia Punków Koordynacyjnych na przestrzeni 10. lat są dostępne pod linkiem: https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1S_4dvDoj3obVOaX8lN048bfi8HXrrFwVOwBUVrO7kzs
oraz w postaci infografiki: https://www.efsa.europa.eu/en/discover/infographics/efsa-focal-points-decade-achievements
Szczegółowe informacje dotyczące działań EFSA z okazji jubileuszu Punktów Koordynacyjnych dostępne są na stronie:
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/181015