W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zapraszamy na sympozjum "Cell culture-derived foods and food ingredients"

27.12.2022

spotkanie

Wydarzenie odbędzie się w Brukseli w dniach 11-12 maja 2023 r. Możliwe jest także uczestnictwo online.

W sektorze rolno-spożywczym obserwuje się ciągły rozwój nowych podejść technologicznych oraz tworzenie nowych produktów. Jednym z nich jest żywność pochodząca z kultur komórkowych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz składniki żywności wytwarzane w drodze fermentacji precyzyjnej. W systemie UE tego rodzaju produkty wymagają uzyskania zezwolenia przed wprowadzeniem na rynek zgodnie z rozporządzeniami dotyczącymi nowej żywności i dodatków do żywności.

Nowa żywność to zgodnie z definicją żywność, która nie była spożywana w Unii Europejskiej na znaczną skalę przed dniem 15 maja 1997 roku, czyli przed datą wejścia w życie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. Definicja nowej żywności odnosi się do produktów żywnościowych nowo opracowanych lub innowacyjnych, o nowej lub celowo zmienionej strukturze molekularnej, składających się z wytworzonych nanomateriałów lub do produkcji których zastosowano nową technologię, innowacyjny proces produkcyjny itp. Nowa żywność musi być bezpieczna dla konsumentów, odpowiednio oznakowana, jak również nie może wprowadzać konsumentów w błąd. Szczegółowe informacje na temat zasad dotyczących procedury wprowadzania do obrotu nowej żywności na terenie Unii Europejskiej znajdują się na stronie internetowej Komisji Europejskiej.

Opracowanie nowych technologii pociąga za sobą konieczność rozwoju metodologii oceny ryzyka oraz pogłębiania wiedzy eksperckiej na ten temat. Na sympozjum zostaną omówione zagadnienia związane z identyfikacją sektorów w systemie rolno-spożywczym związanych z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych, przeglądem aktualnego stanu wiedzy na temat odpowiednich koncepcji, technologii wytwarzania produktów tego typu, nowymi aspektami bezpieczeństwa i metodologii oraz ich wpływem na metody oceny ryzyka stosowane przez EFSA.

Sympozjum jest skierowane do wszystkich podmiotów zainteresowanych lub zaangażowanych w ocenę ryzyka żywności pochodzącej z kultur komórkowych oraz nowych składników żywności.

Na wydarzenie będzie można rejestrować się online od lutego 2023 roku.

Udział jest bezpłatny. Uczestnicy zobowiązani są do pokrycia kosztów podróży i zakwaterowania, chyba że zostaną zaproszeni przez EFSA.

Ponadto w dniach 7-8 marca 2023 r. odbędą się warsztaty pt. “Future food and feed lab: Stakeholder workshop on new food and feed sources and technologies”. Na to wydarzenie można się rejestrować przez stronę internetową.

Termin zgłoszenia upływa 11 stycznia 2023 r.

Szczegółowe informacje są dostępne na stronie internetowej EFSA

{"register":{"columns":[]}}