W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

48. sesja Komitetu do spraw Znakowania Żywności

08.11.2024

Zakończyła się 48. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Znakowania Żywności.

Na pomarańczowym tle widoczne logotypy FAO, WHO oraz Codex Alimentarius INTERNATIONAL FOOD STANDARDS, poniżej data, miejsce oraz nazwa wydarzenia w języku angielskim: 27 October - 1 November 2024 Quebec City, Canada All times EDT (UTC -4), Codex Committee on Food Labelling.
Widoczna jest również informacja na temat języków: Languages: English/French/Spanish.

Przedmiotem obrad sesji było wiele ważnych nowych zagadnień związanych z przekazywaniem konsumentom informacji o oferowanej żywności.

Najważniejsze ustalenia komitetu to:

  • przyjęcie rewizji Ogólnych zasad znakowania żywności paczkowanej w celu włączenia wymagań znakowania alergenów,
  • zakończenie pierwszego cyklu opracowania Wytycznych dla ostrzegawczego znakowania alergenów,
  • opracowanie Wytycznych dla wymagań dotyczących przekazywania konsumentom informacji o żywności paczkowanej sprzedawanej przez internet,
  • zakończenie prac w zakresie Wytycznych dla stosowania nowych technologii w celu przekazywania informacji o żywności,
  • rozpoczęcie nowych prac nad znakowaniem żywności w sytuacjach kryzysowych.

Opracowanie nowoczesnego podejścia do znakowania alergenów jest niezwykle ważną inicjatywą KKŻ w odpowiedzi na potrzebę bardziej precyzyjnych wytycznych w tym zakresie.
Potrzeba ta związana jest z coraz większą świadomością zagrożenia ze strony alergenów, wzrostem innowacyjności żywności i bardziej złożonych procesów produkcji, a także
rozwojem metod badawczych. Planuje się między innymi, że ostrzegawcze znakowanie alergenów będzie oparte o ocenę ryzyka i dawki referencyjne. Dopiero jeżeli nie da się
uniknąć przekroczenia określonego progu, a nie jak obecnie uznaniowo, będzie stosowane ostrzeżenie „może zawierać.” Dokumenty w zakresie znakowania stanowić będą
uzupełnienie do przyjętego niedawno Kodeksu praktyki zarządzania alergenami na potrzeby przedsiębiorców. Polską wersję językową tego kodeksu praktyki można zaleźć na stronie
Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Podobnie zakończone prace nad przekazywaniem informacji konsumentom w sprzedaży internetowej oraz poprzez nowe technologie, takie jak kody QR, stanowią dowód, że Komisja Kodeksu Żywnościowego jest liderem na skalę światową w zakresie najnowocześniejszych norm jakości i bezpieczeństwa żywności.

Komitet nie osiągnął porozumienia w sprawie rozpoczęcia prac nad znakowaniem związanym ze zrównoważonym rozwojem, definicją „cukrów dodanych”, definicją małego opakowania ani oświadczeniem „wysoka zawartość”.

Podczas sesji nie zanotowano postępu w pracach nad znakowaniem multipaków i opakowań zbiorczych. Ewentualne rozpoczęcie prac nad znakowaniem kwasów tłuszczowych trans zawieszono do czasu kolejnej sesji Komitetu do spraw Tłuszczów i Olejów.

Ostateczne formalne zatwierdzenie przyjętych przez komitet dokumentów oraz potwierdzenie rozpoczęcia nowych prac odbędzie się podczas sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego, pod koniec listopada 2024 roku.

Wszystkie dokumenty z sesji dostępne są na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego.

{"register":{"columns":[]}}