Współpraca międzynarodowa
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w zakresie swoich kompetencji i wykonywanych przez Inspekcję zadań prowadzi współpracę z organizacjami międzynarodowymi, z instytucjami Unii Europejskiej i państw członkowskich Unii Europejskiej, a także współpracę dwustronną i wielostronną z państwami członkowskimi Unii Europejskiej oraz krajami trzecimi.
Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w ramach współpracy międzynarodowej, pełni funkcje:
-
Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO (Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych) / WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dla Polski
-
instytucji wiodącej w ramach współpracy z Grupą Roboczą Rady Unii Europejskiej do spraw Kodeksu Żywnościowego
-
Polskiego Sekretariatu Współpracy z Grupą Roboczą ds. Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych EKG/ONZ (Europejska Komisja Gospodarcza Organizacji Narodów Zjednoczonych)
-
instytucji wiodącej w ramach współpracy z Grupą Roboczą Rady Unii Europejskiej do spraw koordynacji EKG/ONZ
-
Punktu Kontaktowego do spraw oszustw związanych z żywnością i jest organem łącznikowym krajowych służb kontroli z Komisją Europejską
-
instytucji wiodącej w Systemie Stosowania Międzynarodowych Norm dla Owoców i Warzyw funkcjonującym w ramach Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju
Ponadto pracownicy zaangażowani są w prace ciał pomocniczych Komisji Europejskiej i Rady Unii Europejskiej zajmujących się zagadnieniami objętymi zakresem kompetencji Inspekcji.