W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Baza izomerów trans w środkach spożywczych

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.

Grafika - z lewej strony znajduje się dłoń, która dotyka monitora komputerowego. Na monitorze z lewej strony znajduje się żółty prostokąt, z prawej strony czerwony prostokąt. Wokół monitora znajdują się grafiki - symbole: od lewej - kartki papieru, dwóch zębatek, chmury, lupy, ekrany tabletu.

Pełni ona funkcje informacyjno-edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment produktów mogących być źródłem izomerów trans w diecie, które są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udarów czy cukrzycy typu 2. Od lat zalecenia żywieniowe wskazują na konieczność ograniczenia spożycia izomerów trans poniżej 1% energii z diety.
Aktualnie e-Baza obejmuje dane dla prawie 800 produktów z następujących 9 kategorii: koncentraty spożywcze (obiadowe), mleko i jego przetwory, produkty typu fast food, przekąski (chipsy, prażynki, chrupki), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia (produkty dla niemowląt i małych dzieci na bazie mleka oraz produkty zbożowe przetworzone dla niemowląt i małych dzieci), tłuszcze roślinne, wyroby cukiernicze i ciastkarskie oraz ziarna zbóż i produkty zbożowo-mączne. Każda kategoria jest podzielona dodatkowo na kilka podkategorii i grup produktów. 
Zachęcamy do korzystania z e-Bazy!

{"register":{"columns":[]}}