Biuro Kontroli Jakości Handlowej
Do zadań biura należy koordynacja działań w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, a w szczególności:
- Opracowywanie rocznych ramowych planów kontroli Inspekcji uwzględniających propozycje działań kontrolnych przekazane przez wojewódzkie inspektoraty JHARS, biura Głównego Inspektoratu, departamenty Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz jednostki uczestniczące w realizacji polityki rolnej państwa.
- Opracowywanie szczegółowych programów kontroli planowych i doraźnych przeprowadzanych przez wojewódzkie inspektoraty JHARS.
- Opracowywanie instrukcji w sprawie organizacji, planowania oraz szczegółowych zasad i trybu postępowania przy wykonywaniu kontroli i oceny jakości handlowej przez wojewódzkie inspektoraty JHARS.
- Opracowywanie innych instrukcji i wytycznych określających zasady i tryb postępowania wojewódzkich inspektoratów JHARS, mających związek z działaniami Inspekcji koordynowanymi przez Biuro.
- Opracowywanie informacji zbiorczych o wynikach kontroli planowych i doraźnych, na podstawie materiałów przekazanych przez wojewódzkie inspektoraty JHARS oraz przekazywanie tych opracowań wszystkim zainteresowanym jednostkom.
- Koordynowanie działań w zakresie oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Nadzorowanie wojewódzkich inspektoratów JHARS w zakresie certyfikacji chmielu i produktów chmielowych.
- Koordynowanie działań związanych z wydawaniem świadectw potwierdzających pochodzenie mięsa wołowego z dorosłych osobników męskich.
- Koordynowanie działań związanych ze zwalnianiem podmiotów z obowiązku znakowania jaj kierowanych do przemysłu spożywczego bezpośrednio z miejsca produkcji.
- Koordynowanie działań związanych z klasyfikacją tusz wołowych i wieprzowych
w systemie EUROP. - Koordynowanie działań związanych z kontrolą prawidłowości przekazywania danych rynkowych.
- Koordynowanie działań związanych z kontrolą mięsa pochodzącego z bydła w wieku do dwunastu miesięcy.
- Koordynowanie zadań kontrolnych związanych z produkcją wina gronowego z upraw własnych.
- Przygotowywanie informacji dla Komisji Europejskiej przewidzianych w przepisach UE, w ramach zakresu kompetencji Biura.
- Przekazywanie do Głównego Urzędu Statystycznego informacji o powierzchni plantacji i wielkości zbiorów chmielu.
- Prowadzenie baz danych na potrzeby Biura.
- Udział w realizacji programów pomocowych w zakresie objętym działaniem Biura.
- Współpraca z komórkami organizacyjnymi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wojewódzkimi inspektoratami JHARS, biurami Głównego Inspektoratu oraz jednostkami realizującymi politykę rolną państwa w zakresie wynikającym z zadań Biura.
- Opiniowanie projektów aktów prawnych w zakresie kompetencji Biura.
- Uczestniczenie w posiedzeniach Komitetów Technicznych PKN oraz opiniowanie projektów norm.
- Planowanie i przygotowanie pod względem merytorycznym szkoleń organizowanych przez Główny Inspektorat w zakresie kompetencji Biura.