Biuro Współpracy Międzynarodowej
Do zadań biura należy:
- Koordynacja i prowadzenie współpracy Polski z organizacjami międzynarodowymi zajmującymi się problematyką jakości żywności oraz jej obrotem w handlu międzynarodowym, w szczególności z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, Grupą Roboczą Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych oraz Organizacją Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w ramach Systemu Stosowania Międzynarodowych Norm dla Owoców Warzyw.
- Koordynacja i prowadzenie prac związanych z członkostwem Polski w Unii Europejskiej oraz współpracą z jej organami w zakresie tematycznym będącym w kompetencji Inspekcji.
- Realizacja zadań wynikających z pełnienia przez Główny Inspektorat roli instytucji wiodącej dla Grupy Roboczej Rady Unii Europejskiej do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych w zakresie Kodeksu Żywnościowego oraz międzynarodowych norm jakości owoców i warzyw omawianych na forach EKG/ONZ oraz OECD.
- Prowadzenie spraw z zakresu współpracy międzynarodowej i kontaktów z zagranicą, w tym współpracy Głównego Inspektoratu z instytucjami państw członkowskich Unii Europejskiej oraz krajów trzecich.
- Koordynacja działań związanych z udziałem przedstawicieli Głównego Inspektoratu w pracach organizacji międzynarodowych i spotkaniach zagranicznych.
- Promowanie działalności i znaczenia prac organizacji międzynarodowych zajmujących się problematyką jakości żywności oraz jej obrotem w handlu międzynarodowym.
- Organizacja lub pomoc w organizacji oficjalnych wizyt delegacji zagranicznych w Głównym Inspektoracie.