W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Certyfikacja wina w 2021 r.

09.03.2022

Unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia/chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie.

Na zdjęciu znajduje się butelka z czerwonym winem, obok której stoi kieliszek z czerwonym winem.

Certyfikację przeprowadza (na wniosek producenta) wojewódzki inspektor JHARS właściwy ze względu na miejsce wyrobu wina. Procedura certyfikacji obejmuje kontrolę przeprowadzaną przez:

  • Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa – w zakresie uprawy winorośli oraz odmian winorośli, z których winogrona przeznaczone są do wyrobu win z określonej odmiany winorośli.
  • Inspekcję JHARS – w zakresie weryfikacji procesu wyrobu win z określonego rocznika oraz win z określonej odmiany winorośli, w tym zgodności ze stanem faktycznym informacji zawartych w dokumentacji związanej z produkcją danych win.

Po przeprowadzeniu certyfikacji wojewódzki inspektor JHARS wydaje decyzję w sprawie nadania numeru identyfikacyjnego dla każdej partii wina z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany winorośli.
W 2021 r. wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 737 decyzji (8 284,90 hl) o nadaniu numeru identyfikacyjnego, w tym: 710 decyzji dla win z określonego rocznika i określonej odmiany winorośli (7 898,04 hl), 22 decyzje dla win z określonej odmiany (371,05 hl) oraz 5 decyzji dla win z określonego rocznika (15,81 hl).

{"register":{"columns":[]}}