Zezwolenia wydane przez Głównego Inspektora JHARS
Zezwolenia na stosowanie nieekologicznych składników pochodzenia rolnego w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej wydane przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych:
Jaja przepiórcze w produkcji makaronu (w łącznej ilości 1 000 kg masy jajka po wybiciu w okresie 6 miesięcy), okres obowiązywania zezwolenia: 27.09.2024 r. – 26.03.2025 r.
2. Jaja perlicze w produkcji makaronu (w łącznej ilości 1 000 kg masy jajka po wybiciu w okresie 6 miesięcy), okres obowiązywania zezwolenia: 27.09.2024 r. – 26.03.2025 r.
3. Kolagen wołowy w produkcji produktów typu granola (w ilości do 200 kg miesięcznie), okres obowiązywania zezwolenia: 21.08.2024 r. – 20.02.2025 r.
4. Odmiany Yerba Mate z linii Kurupi: Classica, Katuava, Mentha&Boldo i Sabor Citrus w produkcji napojów ekologicznych (w ilości 5 000 kg – na każdą z odmian, łącznie 20 000 kg), okres obowiązywania zezwolenia: 17.08.2024 r. – 16.02.2025 r.
5. Suszony kwiat jaśminu w produkcji mieszanki herbacianej (w łącznej ilości 20 kg), okres obowiązywania zezwolenia: 24.04.2024 r. – 23.10.2024 r.
Powyższe składniki mogą być stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej przez wszystkie podmioty w Polsce zgodnie z art. 25 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.