Dożynki Prezydenckie
25.09.2023
W dniu 24 września Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz uczestniczył w tegorocznych obchodach Dożynek Prezydenckich, które odbyły się na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego.
Gospodarz dożynek, Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Andrzej Duda wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą przyjął z rąk starostów Doroty Kosowskiej i Jacka Kowalika chleb upieczony z mąki pochodzącej z tegorocznych zborów.
W uroczystościach brali udział również między innymi minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus, sekretarz stanu Ryszard Bartosik, komisarz Unii Europejskiej ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski, kierownictwo innych instytucji wspierających rolnictwo oraz przedstawiciele związków i organizacji rolniczych.
Prezydent RP Andrzej Duda podkreślił, że bezpieczeństwo żywnościowe i samowystarczalność żywnościowa Polski jest ogromną zasługą trudu i pracy rolników. Prezydent zwrócił uwagę na znaczenie polskiego rolnictwa w czasie pandemii, kiedy nie zabrakło w Polsce żywności oraz przypomniał, że obowiązkiem polskiego rządu jest ochrona polskiego rolnika.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podziękował rolnikom za trud włożony w pracę oraz wyznawane przez nich ważne wartości takie jak szacunek i miłość do ziemi.
- Wojna za naszą wschodnią granicą pokazała, że bezpieczeństwo żywnościowe jest równie ważne, co bezpieczeństwo militarne czy energetyczne. Bezpieczeństwo żywnościowe zawdzięczamy właśnie rolnikom – dodał minister.
Minister podziękował również Prezydentowi RP za wspieranie rządu w realizacji działań podejmowanych na rzecz rozwoju polskiego rolnictwa.
Prezydent RP Andrzej Duda wręczył nagrodę w konkursie na najładniejszy wieniec. Zwyciężył wieniec z Kostomłotów w województwie świętokrzyskim. Natomiast Pierwsza Dama Agata Kornhauser-Duda wręczyła nagrodę w konkursie kół gospodyń wiejskich dotyczącym zwyczajów żniwnych i dożynkowych. Pierwsze miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Sokolu z województwa pomorskiego.