W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja o egzaminach kwalifikacyjnych w zakresie klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych w systemie EUROP w III kwartale 2023 r.

30.08.2023

Ręka mężczyzny zaznacza na arkuszu odpowiedzi odpowiedź podczas egzaminu.

W III kwartale 2023 roku egzaminy kwalifikacyjne dla kandydatów na rzeczoznawców
odbędą się w następujących terminach:

I w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP

  • 21 września 2023 r. w Śremie (woj. wielkopolskie).

II w zakresie klasyfikacji tusz wołowych w systemie EUROP

  • 26 września 2023 roku w Strykowie (woj. łódzkie).

Zgłoszenia na egzamin – nie później niż 2 tygodnie przed terminem egzaminu – należy
kierować do wojewódzkich inspektoratów JHARS właściwych ze względu na miejsce
zamieszkania kandydatów na rzeczoznawców. Formularz zgłoszenia jest dostępny na naszej
stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/ijhars w zakładce Co robimy – wzory
dokumentów. Szczegółowe informacje o organizacji egzaminów zostaną przekazane
kandydatom pocztą elektroniczną na adresy podane w zgłoszeniu na egzamin.

Przed rozpoczęciem egzaminu Komisja Kwalifikacyjna ma obowiązek potwierdzić tożsamość
kandydatów oraz fakt dokonania opłaty za egzamin. Wymagane jest zatem posiadanie
i okazanie Komisji dowodu osobistego (lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość)
oraz potwierdzenia zapłaty.

Opłata za egzamin kwalifikacyjny w 2023 r. wynosi 317,31 zł (zgodnie z art. 35a ust. 1 pkt 1
ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, (tekst
jednolity: Dz. U. z 2022 r. poz. 1688 ze zm.).

Opłatę należy wnieść na konto Głównego Inspektoratu JHARS w NBP o. Warszawa

Nr konta: 85 1010 1010 0063 6322 3100 0000

W opisie transakcji należy wpisać „egzamin na rzeczoznawcę ds. klas tusz wołowych” lub
„egzamin na rzeczoznawcę ds. klas tusz wieprzowych” oraz imię i nazwisko osoby
przystępującej do egzaminu.

{"register":{"columns":[]}}