W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacje obowiązkowe

Podstawowym aktem prawnym regulującym kwestię znakowania środków spożywczych jest rozporządzenie nr 1169/2011. Każdemu środkowi spożywczemu przeznaczonemu do dostarczenia konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego muszą towarzyszyć informacje na temat żywności zgodnie z niniejszym rozporządzeniem.

​​​​​​​Wykaz danych obowiązkowych

W oznakowaniu środków spożywczych obowiązkowe jest podanie:

  1. Nazwy żywności.
  2. Wykazu składników.
  3. Wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II.
  4. Ilości określonych składników lub kategorii składników.
  5. Ilości netto żywności.
  6. Daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
  7. Wszelkich specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia,
  8. nazwy lub firmy i adresu podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, odpowiedzialnego za informacje na temat żywności.
  9. Kraju lub miejsca pochodzenia w określonych przypadkach.
  10. Instrukcji użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione.
  11. W odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo, rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu.
  12. Informacji o wartości odżywczej.

Dodatkowe dane obowiązkowe

Poza wyżej wymienionymi danymi szczegółowymi, w załączniku III określono dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe, które należy podać w odniesieniu do szczególnych rodzajów lub kategorii żywności. Dotyczą one m.in. następujących rodzajów żywności: środków spożywczych pakowanych w atmosferze niektórych gazów, środków spożywczych zawierających substancje słodzące, napojów o wysokiej zawartości kofeiny lub środków z dodatkiem kofeiny, a także zamrożonego mięsa, zamrożonych surowych wyrobów mięsnych i zamrożonych nieprzetworzonych produktów rybołówstwa.

Prezentacja informacji obowiązkowych

Obowiązkowe informacje na temat żywności muszą być łatwo dostępne w odniesieniu do każdego środka spożywczego, a w przypadku żywności opakowanej muszą znajdować się bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie.
Informacje muszą być umieszczone w widocznym miejscu w taki sposób, aby były dobrze widoczne, wyraźnie czytelne oraz, w stosownych przypadkach, nieusuwalne. Nie mogą być w  żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone ani przerwane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami czy innym materiałem.
Dane szczegółowe należy umieścisz na opakowaniu lub etykiecie w sposób zapewniający wyraźną czytelność, przy użyciu czcionki o wysokości co najmniej 1,2 mm (dotyczy to małych liter, np. w, a, c, n). Pozostałe powinny być proporcjonalnie większe. W przypadku mniejszych opakowań lub pojemników, można użyć czcionki o rozmiarze 0,9 mm.
Nazwa żywności, ilość netto oraz rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu muszą znajdować się w tym samym polu widzenia.

Rzetelne informowanie

Informacje na temat żywności muszą być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta oraz nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności:

  1. Co do właściwości środka spożywczego, jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji.
  2. Przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada.
  3. Przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości, zwłaszcza przez szczególne podkreślanie obecności lub braku określonych składników lub składników odżywczych.
  4. Przez sugerowanie poprzez wygląd, opis lub prezentacje graficzne, że chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik naturalnie obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym komponentem lub innym składnikiem.

W oznakowaniu wybranych grup produktów należy zamieścić jeszcze inne dodatkowe informacje, które zostały określone w przepisach unijnych i krajowych.

{"register":{"columns":[]}}