Informacje obowiązkowe
Podstawowym aktem prawnym regulującym kwestię znakowania środków spożywczych jest rozporządzenie nr 1169/2011. Każdemu środkowi spożywczemu przeznaczonemu do dostarczenia konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego muszą towarzyszyć informacje na temat żywności zgodnie z niniejszym rozporządzeniem.
Wykaz danych obowiązkowych
W oznakowaniu środków spożywczych obowiązkowe jest podanie:
- Nazwy żywności.
- Wykazu składników.
- Wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II.
- Ilości określonych składników lub kategorii składników.
- Ilości netto żywności.
- Daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
- Wszelkich specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia,
- nazwy lub firmy i adresu podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, odpowiedzialnego za informacje na temat żywności.
- Kraju lub miejsca pochodzenia w określonych przypadkach.
- Instrukcji użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione.
- W odniesieniu do napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo, rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu.
- Informacji o wartości odżywczej.
Dodatkowe dane obowiązkowe
Poza wyżej wymienionymi danymi szczegółowymi, w załączniku III określono dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe, które należy podać w odniesieniu do szczególnych rodzajów lub kategorii żywności. Dotyczą one m.in. następujących rodzajów żywności: środków spożywczych pakowanych w atmosferze niektórych gazów, środków spożywczych zawierających substancje słodzące, napojów o wysokiej zawartości kofeiny lub środków z dodatkiem kofeiny, a także zamrożonego mięsa, zamrożonych surowych wyrobów mięsnych i zamrożonych nieprzetworzonych produktów rybołówstwa.
Prezentacja informacji obowiązkowych
Obowiązkowe informacje na temat żywności muszą być łatwo dostępne w odniesieniu do każdego środka spożywczego, a w przypadku żywności opakowanej muszą znajdować się bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie.
Informacje muszą być umieszczone w widocznym miejscu w taki sposób, aby były dobrze widoczne, wyraźnie czytelne oraz, w stosownych przypadkach, nieusuwalne. Nie mogą być w żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone ani przerwane jakimikolwiek innymi nadrukami, ilustracjami czy innym materiałem.
Dane szczegółowe należy umieścisz na opakowaniu lub etykiecie w sposób zapewniający wyraźną czytelność, przy użyciu czcionki o wysokości co najmniej 1,2 mm (dotyczy to małych liter, np. w, a, c, n). Pozostałe powinny być proporcjonalnie większe. W przypadku mniejszych opakowań lub pojemników, można użyć czcionki o rozmiarze 0,9 mm.
Nazwa żywności, ilość netto oraz rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu muszą znajdować się w tym samym polu widzenia.
Rzetelne informowanie
Informacje na temat żywności muszą być rzetelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta oraz nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności:
- Co do właściwości środka spożywczego, jego charakteru, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji.
- Przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada.
- Przez sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie właściwości, zwłaszcza przez szczególne podkreślanie obecności lub braku określonych składników lub składników odżywczych.
- Przez sugerowanie poprzez wygląd, opis lub prezentacje graficzne, że chodzi o określony środek spożywczy lub składnik, mimo że w rzeczywistości komponent lub składnik naturalnie obecny lub zwykle stosowany w danym środku spożywczym został zastąpiony innym komponentem lub innym składnikiem.
W oznakowaniu wybranych grup produktów należy zamieścić jeszcze inne dodatkowe informacje, które zostały określone w przepisach unijnych i krajowych.