Intensywny tydzień obrad Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności z udziałem polskiej delegacji
19.04.2024
17. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności (CCCF) w Panama City.
17. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Zanieczyszczeń Żywności (CCCF) została oficjalnie rozpoczęta w Panama City 15 kwietnia br. po przemówieniach powitalnych Jego Ekscelencji Prezydenta Republiki Panamy Laurentino Cortizo Cohena i innych znamienitych gości.
W swojej przemowie Jego Ekscelencja Prezydent podkreślił fundamentalną rolę, jaką bezpieczeństwo żywności odgrywa w Panamie: "Bezpieczeństwo żywności jest jednym z elementów, które są zakotwiczone w naszej konstytucji jako prawo podstawowe". Pan Prezydent kontynuował, komentując, że jego obowiązkiem jako Prezydenta Republiki Panamy jest zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności dla całej ludności tego kraju i "zapewnienie ochrony wszystkim obywatelom, podobnie jak czyni to Kodeks Żywnościowy". Tak uroczyste okoliczności otwarcia sesji, to ewenement jasno pokazujący wagę prac i znaczenie Kodeksu Żywnościowego na świecie. Jednocześnie, zakończenie tej wyjątkowej ceremonii było zobowiązaniem do wytężonej pracy i zapowiedzią intensywnego tygodnia dyskusji nad bieżącymi tekstami CCCF oraz przyszłymi pracami tego Komitetu.
W ciągu najbliższych dni Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności zajmie się tematami toksyn przemysłowych, środowiskowych oraz naturalnie występujących w wybranych produktach spożywczych, w tym najwyższymi dopuszczalnymi poziomami ołowiu w przyprawach i ziołach oraz planami pobierania próbek dla metylortęci w rybach.
Ponadto w ramach tematu toksyn delegaci omówią definicję "gotowych do spożycia orzeszków ziemnych” i najwyższych dopuszczalnych poziomów aflatoksyn ogółem w tym produkcie, plany pobierania próbek dla aflatoksyn ogółem i ochratoksyny A w niektórych przyprawach oraz nowy kodeks praktyki dotyczący zapobiegania i ograniczania zatrucia toksynami morskimi. Dodatkowo w agendzie tegorocznej sesji znalazło się do dyskusji pięć tekstów dotyczących między innymi alkaloidów pirolizydynowych czy akrylamidu w żywności.
Podczas tak ważnego spotkania nie mogło zabraknąć polskiej delegacji, w której skład wchodzą pracownicy Biura Współpracy Międzynarodowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego. Uczestnictwo w powyższym posiedzeniu jest istotne ze względu na jego wartość merytoryczną, a także stanowi ważny element przygotowania Rzeczypospolitej Polskiej do sprawowania Prezydencji w Radzie UE, która rozpocznie się z początkiem 2025 roku i potrwa sześć miesięcy. Kolejna 18. sesja CCCF najprawdopodobniej odbędzie się już w trakcie polskiego przewodnictwa, a pracownicy GIJHARS stanowiący korpus Prezydencji będą odpowiedzialni za sprawne skoordynowanie stanowisk Unii Europejskiej do wszystkich punktów bardzo obszernej agendy wspomnianego posiedzenia.
17. sesja CCCF zakończy się przyjęciem raportu 19 kwietnia br. Wszystkie dokumenty omawiane na posiedzeniu, także wspomniany raport, dostępne są na stronie internetowej: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings/detail/en/?meeting=CCCF&session=17
(jmsz)