W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa napojów bezalkoholowych

03.06.2020

W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej napojów bezalkoholowych. Objęto nią 43 producentów gazowanych i niegazowanych napojów, w tym dedykowanych dla dzieci i młodzieży.

W górnej części znajduje się na łan zboża w okręgu, poniżej znajduje się skrótowiec IJHARS.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 46 partii. Z uwagi na niewłaściwą klarowność zakwestionowano 1 partię (2,2%).

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 60 partiach, z czego 4 zakwestionowano (6,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły zawyżonej kwasowości oraz zawartości cukrów i ekstraktu.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 73 partii, z czego w 22 stwierdzono nieprawidłowości (30,1%). Dotyczyły one m.in.:

  • podania 2 różnych nazw produktu, tj. „truskawkowa” i „o smaku truskawkowym”,
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub podania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym,
  • zastosowania znaku graficznego „Produkt polski”, podczas gdy łączna masa składników niepochodzących z Polski (z wyłączeniem wody) wynosiła więcej niż dopuszczalne 25%,
  • braku informacji „nazwa lub nr E barwnika(ów): może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci” na produkcie zawierającym barwnik E120 lub podanie jej w niewłaściwy sposób,
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i ilości nominalnej,
  • użycia zbyt małej czcionki.
{"register":{"columns":[]}}