W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa przetworów mięsnych

W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (głównie kiełbas), którą objęto 128 producentów.

Z prawej strony znajdują się pętla kiełbasy, po środku gruba kiełbasa, z lewej strony w tle wędlina w kawałku.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 224 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 198 partiach, z czego 49 zakwestionowano (24,7%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. niedeklarowanych składników (surowca mięsnego, fosforanów, skrobi) i niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 328 partii, z czego w 70 stwierdzono nieprawidłowości (21,3%). Dotyczyły one m.in.:

  • Podawania w nazwie określeń typu „wiejska” czy „od chłopa” przy stosowaniu aromatów i  przetworzonych surowców.
  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
  • Braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składników i wartości odżywczej.
  • Braku informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.
  • Nieczytelnego oznakowania (zbyt mały rozmiar czcionki).
{"register":{"columns":[]}}