W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa przetworów owocowych w 2022 r. – część 2

27.04.2023

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową owoców suszonych i kandyzowanych, orzechów oraz mieszanek orzechów, owoców, owoców z orzechami i/lub pestkami.

W misce są suszone owoce: jabłka, morele, kiwi, rodzynki daktyle. Wokół miski leżą: daktyle, morele, kiwi.

Kontrolą objęto 69 podmiotów (53 sklepy i 16 producentów).

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 24 partie. Z uwagi na obecność 
martwych owadów oraz owoców z szypułkami zakwestionowano 2 partie (8,3%).

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 101 partiach, z czego 18 zakwestionowano (17,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie niezgodnej z deklaracją zawartości składników oraz zaniżonej masy netto produktu i zawartości cukrów.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 167 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (16,2%). Dotyczyły one m.in.:

  • Podania niepełnej lub błędnej nazwy opisowej produktu.
  • Braku lub wskazania niewłaściwych danych podmiotu odpowiedzialnego za wprowadzenie wyrobu do obrotu.
  • Braku oznakowania w języku polskim.
  • Przekroczenia daty minimalnej trwałości.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i warunkach przechowywania.
     
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
27.04.2023 15:27 Izabela Zdrojewska
Pierwsza publikacja:
27.04.2023 15:27 Izabela Zdrojewska
{"register":{"columns":[]}}