Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw
03.06.2020
W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 78 podmiotów działających na początkowych etapach łańcucha dystrybucji.
Skontrolowano 501 partii, w tym głównie krajowych jabłek i warzyw korzeniowych oraz gatunków pochodzących z innych krajów (np. owoców cytrusowych, kiwi, pomidorów i papryki).
Cechy fizyczne
Wymagań określonych w normach handlowych nie spełniały 3 partie (0,6%). Niezgodności dotyczyły wielkości i deklarowanej klasy jakości, uszkodzeń i wad, nadmiernego zawilgocenia oraz objawów pleśni.
Znakowanie
Zakwestionowano oznakowanie 65 partii (13,0%). Ponadto w przypadku 28 partii (5,6%) stwierdzono nieprawidłowości w dokumentach towarzyszących. Kontrolowane partie kwestionowano przede wszystkim ze względu na całkowity brak oznakowania.