W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r. – część 2

14.11.2022

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 113 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji (głównie hurtownie), w których sprawdzono 552 partie.

W kartonowym pudełku znajdują się pomidory ułożone w rzędy. Wokół tekturowego pudełka leżą pęczki świeżych ziół.

Cechy fizyczne
Wszystkie skontrolowane partie spełniały wymagania jakościowe określone w normach handlowych.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 108 partiach (19,6%).  Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły całkowitego braku oznakowania lub niezamieszczenia na opakowaniu wymaganych informacji (np. kraju pochodzenia, klasy jakości, danych identyfikacyjnych podmiotu pakującego/wysyłającego).

Dokumentacja towarzysząca
W toku kontroli zweryfikowano faktury i inne dokumenty towarzyszące kontrolowanym partiom świeżych owoców i warzyw. Nieprawidłowości (niepełne lub błędne informacje o produkcie) stwierdzono w przypadku 57 partii (10,3%).

{"register":{"columns":[]}}