Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków w 2021 r. – część 2
28.02.2022
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków.
Objęto nią 433 podmioty, w tym 311 sklepów i 122 podmioty działające na pozostałych etapach obrotu. Skontrolowano 1381 partii, tym 1165 partie owoców i warzyw oraz 216 partii ziemniaków.
Cechy fizyczne
Wymagania jakościowe zakwestionowano w 8 partiach (0,6%), w tym 5 partiach owoców i warzyw (0,4%) oraz 3 partiach ziemniaków (1,4%). Stwierdzono m. in. niespełnienie wymagań minimalnych w przypadku owoców i warzyw oraz skorkowaciałą skórkę w przypadku ziemniaków określanych jako „młode”.
Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 322 partiach (23,3%), w tym 260 partiach owoców i warzyw (22,3%) oraz 62 partiach ziemniaków (28,7%). Stwierdzono m. in.: brak zamieszczenia w miejscu sprzedaży owoców i warzyw wymaganych przepisami informacji (państwo pochodzenia, klasa jakości, odmiana), brak umieszczenia w pobliżu ziemniaków informacji o państwie pochodzenia i/lub wizerunku flagi państwa pochodzenia, całkowity brak oznakowania opakowań.