Jakość handlowa tłuszczów do smarowania
22.06.2020
W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej tłuszczów do smarowania. Objęto nią 18 producentów miksów tłuszczowych, tłuszczów do smarowania X% i margaryn.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii. Z uwagi na niewłaściwą konsystencję zakwestionowano 3 partie (10,7%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 42 partiach, z czego 8 zakwestionowano (19,0%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. zawyżonej zawartości tłuszczu i zaniżonej zawartości wody.
Oznakowanie
Oznakowanie sprawdzono w przypadku 40 partii, z czego w 10 stwierdzono nieprawidłowości (25,0%). Dotyczyły one m.in.:
- Braku obowiązkowej deklaracji zawartości tłuszczu.
- Umieszczenia na froncie opakowania miksu tłuszczowego określenia „osełka” (kojarzonego z masłem) przy jednoczesnym podaniu nazwy rodzajowej danego produktu w innym polu widzenia.
- Wyszczególnienia w wykazie składników surowców, których nie wykorzystano w procesie produkcji.
- Stosowania informacji „bogata w masło” na miksie tłuszczowym zawierającym minimalną 10% zawartość tłuszczu mlecznego (tj. na 60% tłuszczu ogółem zawartość tłuszczu mlecznego wynosiła jedynie 6%).