Kontrola jarmarków bożonarodzeniowych
30.12.2022
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę oznakowania żywności sprzedawanej podczas jarmarków bożonarodzeniowych.
Skontrolowano 112 partii produktów (m.in. deserów, napojów, przetworów mięsnych i dań na ciepło) oferowanych do sprzedaży na 22 jarmarkach. Zakwestionowano 70 partii (62,5%). Nieprawidłowości dotyczyły:
- Braku wszystkich lub wybranych (głównie wykazu składników z uwzględnieniem alergenów i składników złożonych) informacji, które powinny być udostępnione bezpośrednio konsumentowi finalnemu w przypadku produktów oferowanych do sprzedaży luzem.
- Braku lub podania niewłaściwej nazwy produktu, np. „kostka turecka” czy „szaszłyk” – bez opisu umożliwiającego konsumentowi poznania ich rzeczywistego charakteru, „wino grzane malinowe” – nazwa sugerująca wino, podczas gdy był to aromatyzowany napój winny owocowy o smaku malinowym, „wino grzane z sokiem” – nazwa sugerująca użycie soku, a do wyrobu faktycznie dodawano syrop o smaku malinowym.
- Braku oznakowania towarów opakowanych lub niewłaściwie podane informacje.
- Wskazania niewłaściwych elementów w opisie dania, np. podano „langosz ze śmietaną”, podczas gdy faktycznie placek ten podawany był z jogurtem.