W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrola jarmarków bożonarodzeniowych

30.12.2022

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę oznakowania żywności sprzedawanej podczas jarmarków bożonarodzeniowych.

Na środku dużo ludzi, w tle budynki pokryte śniegiem, po prawej choinka.

Skontrolowano 112 partii produktów (m.in. deserów, napojów, przetworów mięsnych i dań na ciepło) oferowanych do sprzedaży na 22 jarmarkach.  Zakwestionowano 70 partii (62,5%). Nieprawidłowości dotyczyły:

  • Braku wszystkich lub wybranych (głównie wykazu składników z uwzględnieniem  alergenów i składników złożonych) informacji, które powinny być udostępnione bezpośrednio konsumentowi finalnemu w przypadku produktów oferowanych do sprzedaży luzem.
  • Braku lub podania niewłaściwej nazwy produktu, np. „kostka turecka” czy „szaszłyk” – bez opisu umożliwiającego konsumentowi poznania ich rzeczywistego charakteru, „wino grzane malinowe” – nazwa sugerująca wino, podczas gdy był to aromatyzowany napój winny owocowy o smaku malinowym,  „wino grzane z sokiem” – nazwa sugerująca użycie soku, a do wyrobu  faktycznie dodawano syrop o smaku malinowym.
  • Braku oznakowania towarów opakowanych lub niewłaściwie podane informacje.
  • Wskazania niewłaściwych elementów w opisie dania, np. podano „langosz ze śmietaną”, podczas gdy faktycznie placek ten podawany był z jogurtem.
{"register":{"columns":[]}}