Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) jest planem rozwojowym określającym cele związane z odbudową i tworzeniem odporności społeczno-gospodarczej Polski po kryzysie wywołanym pandemią COVID-19 oraz służące ich realizacji reformy i inwestycje.
Przedsięwzięcie polega na modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pozyskane z KPO środki umożliwiają zakup nowego wyposażenia badawczo - pomiarowego oraz niezbędną modernizację budowlaną pomieszczeń laboratoryjnych. Skutkiem inwestycji ze środków KPO jest zwiększenie możliwości analitycznych laboratoriów GIJHARS w zakresie badania jakości żywności, w tym produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych oraz zwiększenie znaczenia i wiarygodności polskich laboratoriów na arenie międzynarodowej. Wspierane inwestycje będą służyły zwiększeniu wykrywalności oszustw żywnościowych, a tym samym ochronie ekonomicznych interesów konsumentów żywności.
Od maja 2023 roku Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych realizuje porozumienie zawarte z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi
o objęcie przedsięwzięcia wsparciem bezzwrotnym z Krajowego Planu Odbudowy
i Zwiększania Odporności (KPO). Przedmiotem porozumienia jest modernizacja laboratoriów GIJHARS realizowana poprzez zakup nowoczesnego sprzętu pomiarowo-badawczego oraz realizację robót budowlanych na rzecz laboratoriów w latach 2023- 2025.
W sierpniu 2024 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych podpisali aneks do porozumienia KPO. Zmieniony dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego
i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.
Inwestycje w zaplecze laboratoryjne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych prowadzone są w celu zwiększenia możliwości analitycznych badania jakości żywności, w tym produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych a także uniknięcia kosztów związanych ze zlecaniem badań do laboratoriów komercyjnych, krajowych i zagranicznych oraz zwiększeniem znaczenia i wiarygodności polskich laboratoriów na arenie międzynarodowej. Wspierane inwestycje będą służyły zwiększeniu wykrywalności oszustw żywnościowych w celu ochrony ekonomicznych interesów konsumentów żywności.
Na obecnym etapie zakończono modernizację Laboratorium w Warszawie GIJHARS, która prowadzona była w latach 2023-2024. Zakupiony sprzęt laboratoryjny, w tym nowoczesny mikroskop i chromatograf cieczowy, umożliwi m.in. badania tożsamości pieprzu i oregano, wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie
w przetworach mięsnych oraz oznaczanie zawartości cukrów w artykułach spożywczych i tauryny w paszach dla domowych.