W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Laboratoria

Laboratoria Głównego Inspektoratu JHARS spełniają wymagania stawiane przez Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin. Posiadają kompetencje potwierdzone poprzez akredytację zgodnie z normą PN-EN ISO/IEC 17025, a wdrożony i utrzymywany system zarządzania jest właściwy dla zakresu ich działalności, zapewnia wysoką jakość wyników badań. 

W strukturach bazy laboratoryjnej GIJHARS znajduje się obecnie 7 laboratoriów będących podstawą działania inspekcji:

  • Laboratorium w Poznaniu LP, nr akredytacji AB 370,
  • Laboratorium w Białymstoku LB, nr akredytacji AB 705,
  • Laboratorium w Gdyni LG, nr akredytacji AB 285,
  • Laboratorium w Kielcach LK, nr akredytacji AB 704,
  • Laboratorium w Lublinie LL, nr akredytacji AB 775,
  • Laboratorium w Olsztynie LO, nr akredytacji AB 433,
  • Laboratorium w Warszawie LW, nr akredytacji AB 592.

Laboratoria Głównego Inspektoratu JHARS przeprowadzają badania cech artykułów rolno-spożywczych:

  • w ramach urzędowej kontroli na podstawie kwartalnych planów kontroli oraz kontroli doraźnych, 
  • w ramach współpracy z państwowymi jednostkami organizacyjnymi, realizującymi politykę rolną państwa,
  • na wniosek zainteresowanego przedsiębiorcy.

Przeprowadzane badania laboratoryjne artykułów rolno-spożywczych obejmują właściwości organoleptyczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne w zakresie jakości handlowej wynikające z przepisów prawa lub zadeklarowane przez producenta.

Laboratoria GIJHARS dzięki wysoko wykwalifikowanej kadrze, wyposażeniu w nowoczesny sprzęt analityczny oraz stałemu wdrażaniu nowych, specjalistycznych metodyk badawczych, skutecznie realizują ustawowe zadania Inspekcji, przyczyniając się tym samym do eliminowania nieuczciwych praktyk fałszowania żywności i wprowadzania jej do obrotu oraz wszelkich innych praktyk mogących wprowadzić konsumenta w błąd. 

Laboratoria GIJHARS sukcesywnie poszerzają zakres metodyk objętych akredytacją a biegłość analityczną weryfikują poprzez udział w badaniach biegłości i porównań międzylaboratoryjnych, zarówno krajowych, jak i  zagranicznych. Laboratoria GIJHARS są również doceniane na forum międzynarodowym. W strukturach GIJHARS znajdują się laboratoria pełniące funkcję laboratoriów referencyjnych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 grudnia 2014 r. w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz laboratorium będące referencyjnym w zakresie badania zawartości wody dodanej w mięsie drobiowym (załącznik XI Rozporządzenia Komisji (WE) NR 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 r. wprowadzającego szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego).

Polityka Jakości

Podstawowym zadaniem laboratoriów GIJHARS jest wykonywanie badań artykułów rolno-spożywczych w zakresie niezbędnym dla przeprowadzenia prawidłowej kontroli i oceny jakości handlowej oraz świadczenie usług laboratoryjnych w zakresie badania żywności na poziomie spełniającym wymagania i oczekiwania naszych klientów.

Cel ten osiągamy przez:

udokumentowany, wdrożony i utrzymywany system zarządzania zgodny z normą
PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących”. Dzięki utrzymaniu i ciągłemu doskonaleniu systemu zarządzania zapewniamy wiarygodność, bezstronność i konkurencyjność usług badawczych. Potwierdzamy, że Laboratoria są kompetentne i zdolne do uzyskiwania rzetelnych wyników.

Naszą politykę realizujemy poprzez:

  • zapewnienie właściwego poziomu badań w zakresie urzędowej kontroli i oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w obszarze regulowanym prawnie, w pełni spełniającego wymagania klientów,
  • przestrzeganie wymagań ustawowych i przepisów prawnych,
  • spełnianie wymagań klienta tak, aby wyniki badań były odpowiednie dla zadania zleconego przez klienta oraz terminową realizację zleceń metodami ustalonymi z klientem, właściwymi do zastosowania w obszarze regulowanym prawnie.
  • systematyczne dostosowywanie zakresu akredytacji do potrzeb klienta poprzez wprowadzanie i stosowanie elastycznego zakresu akredytacji,
  • zagwarantowanie rzetelności wyników badań poprzez stosowanie certyfikowanych materiałów odniesienia i wzorców oraz zabezpieczenie odpowiednich warunków środowiska i pomieszczeń,
  • zagwarantowanie wysokiej jakości wyników badań poprzez uczestnictwo w badaniach biegłości i porównaniach międzylaboratoryjnych (PT/ILC),
  • zatrudnianie odpowiednio wykształconego, kompetentnego personelu, ustawicznie podnoszącego swoje kwalifikacje i umiejętności zawodowe,
  • wdrażanie nowych metod i technik badawczych,
  • stosowanie do badań nowoczesnej aparatury pomiarowo-badawczej,
  • zapewnienie spójności pomiarowej ze wzorcami jednostek miar,
  • stosowanie metod pracy gwarantujących niezawodność i prawidłowe działanie wyposażenia pomiarowo-badawczego,
  • utrzymywanie integralności systemu zarządzania podczas planowania i wdrażania zmian,
  • identyfikację, analizę i ocenę występujących ryzyk oraz pojawiających się szans jak również podejmowanie działań w odpowiedzi na nie,
  • niezależność kierownictwa i personelu od handlowych i finansowych nacisków wewnętrznych i  zewnętrznych oraz przestrzeganie zasad poufności badań,
  • przestrzeganie dyspozycji zawartych w Głównej Księdze Jakości, procedurach systemu zarządzania, gwarantujących wykonanie badań w sposób rzetelny, bezstronny, niezależny i wiarygodny,
  • ciągłe doskonalenie skuteczności funkcjonującego systemu zarządzania w oparciu o systematyczną współpracę z jednostką akredytującą - Polskim Centrum Akredytacji.
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
01.06.2023 10:19 Joanna Narożniak
Pierwsza publikacja:
18.02.2020 10:58 Kamil Rytel-Kuc
{"register":{"columns":[]}}