Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności - bądźmy przygotowani na nieoczekiwane!
07.06.2024
Dziś po raz kolejny obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (WFSD2024), który został ustanowiony w 2018 roku na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Hasło przewodnie tegorocznego święta brzmi „Bezpieczeństwo żywności - Bądźmy przygotowani na nieoczekiwane!” Zostało ono wybrane w związku z przypadającą 20. rocznicą uruchomienia Międzynarodowej Sieci Organów Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO (INFOSAN).
WFSD2024 inspiruje do gotowości w zakresie bezpieczeństwa żywności, szczególnie gdy konieczne jest szybkie zidentyfikowanie charakteru i zasięgu międzynarodowego ogniska lub potencjalnego ogniska choroby przenoszonej przez żywność. Przez ostatnie dwadzieścia lat INFOSAN był liderem gotowości w zakresie bezpieczeństwa żywności, zapewniając platformę do szybkiej wymiany informacji dla organów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności na całym świecie. Rolą INFOSAN jest zapobieganie, wykrywanie i zarządzanie zagrożeniami w łańcuchach dostaw żywności oraz pasz, a tym samym ochrona zdrowia i życia ludzi. Na stronie FAO można znaleźć więcej informacji o INFOSAN.
Warto przy tej okazji zaznaczyć, że inicjatywa utworzenia sieci powstała w wyniku prac nad Zasadami i wytycznymi Komisji Kodeksu Żywnościowego dotyczącymi wymiany informacji w sytuacjach zagrożenia bezpieczeństwa żywności (CXG 19-1995). Rewizja CXG 19-1995 z 2004 roku (ostatnia rewizja zasad miała miejsce w 2016 roku) wprowadziła zalecenia dotyczące szybkiej międzynarodowej i międzysektorowej wymiany informacji, które doprowadziły między innymi do utworzenia INFOSAN. Wspomniany dokument podkreśla znaczenie sprawnej komunikacji w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa żywności, mającej na celu zminimalizowanie potencjalnych negatywnych skutków dla zdrowia publicznego. Globalny charakter handlu żywnością wymaga, aby komunikacja odbywała się tak szybko, jak to możliwe, między wszystkimi właściwymi organami kontroli żywności państw dotkniętych zagrożeniem.
- „Bądżmy przygotowani na nieoczekiwane" to apel do nas wszystkich – producentów, konsumentów, naukowców, instytucji i rządów. Musimy być świadomi ryzyka, odpowiedzialnie zarządzać procesami produkcji i dystrybucji, a także edukować społeczeństwo na temat bezpiecznych praktyk żywieniowych. Współpraca i wymiana doświadczeń są kluczem do budowania silnego systemu bezpieczeństwa żywności. – podkreśla dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma przypomnieć nam wszystkim, że bezpieczeństwo żywności to zbiorowa odpowiedzialność - każdy, od producentów po konsumentów, odgrywa swoją rolę. Tylko w ten sposób możemy mieć pewność, że żywność na naszym talerzu jest bezpieczna. Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje i nieoczekiwane okoliczności, które mogą sprawić, że bezpieczeństwo żywności jest zagrożone. Dlatego wszyscy musimy być przygotowani na nieoczekiwane! Sprawnie działająca sieć wymiany informacji o sytuacjach kryzysowych związanych z żywnością, z pewnością może nam w tym pomóc.
Więcej informacji o WFSD2024 na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.