W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe wytyczne dotyczące znakowania napojów alkoholowych

19.08.2024

20 sierpnia 2024 roku wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217), które wprowadza zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych.

Kolaż z 3 zdjęć. Na każdym z nich widoczna jest nalewka w karafce na drewnianym blacie. Obok również stoi kieliszek wypełniony wspomnianą nalewką, na jednym ze zdjęć widoczne również owoce pigwy.

Rozporządzenie określa wymagania dotyczące użycia określenia „nalewka” oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach.

Możliwość zastosowania określenia „nalewka”, do tej pory, nie zostało zdefiniowane zarówno w przepisach krajowych jak i Unii Europejskiej. Polacy kojarzą „nalewki” z konkretnymi wyrobami i spodziewają się, że dane produkty zagwarantują im oczekiwane doznania. Wymagania, które zostaną wprowadzone, mają zapewnić by konsument, który kupuje „nalewkę”, otrzymał produkt zgodny z jego oczekiwaniami.

Po 20 sierpnia 2024 r. by użyć nazwy „nalewka”, produkt musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego oraz:

  • nie może być barwiony, aromatyzowany i nie można dodawać do niego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich,
  • macerowanie musi odbywać się przez co najmniej 15 dni i skutkiem tej maceracji jest uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z macerowanego składnika.

Produkty, które zostały wprowadzone do obrotu, przed wejściem w życie rozporządzenia i zawierają określenie „nalewka”, pomimo że nie spełniają wymagań, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

Kolejną zmianą jaką wprowadza rozporządzenie jest wprowadzenie wymogu podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii. Taka zmiana umożliwi konsumentowi dokonanie świadomego wyboru przy zamówieniu produktów zawierających alkohol. Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu będzie odnosił się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych i nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, przygotowanych na miejscu, na życzenie klienta.

{"register":{"columns":[]}}