W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Instytucje UE

Pracownicy Inspekcji zaangażowani są w prace następujących ciał pomocniczych instytucji Unii Europejskiej:

Komitety i grupy ekspertów Komisji Europejskiej do spraw:

  • systemów RASFF (Krajowy System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) i AAC (System Współpracy Administracyjnej w zakresie kontroli żywności),
  • monitorowania wody w mięsie drobiowym,
  • aromatyzowanych produktów sektora wina,
  • napojów spirytusowych,
  • polityki jakości produktów rolnych,
  • Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych - produkty zwierzęce, uprawy polowe i oliwa z oliwek, wino,
  • Komitet Regulacyjny do spraw produkcji ekologicznej,
  • Stały Komitet do spraw roślin, zwierząt, żywności i pasz - ogólne prawo żywnościowe,
  • Centrum wiedzy na temat jakości i zafałszowań żywności, Wspólnego Centrum Badawczego (Joint Research Centre) Komisji Europejskiej.

 

Grupy Robocze Rady Unii Europejskiej do spraw:​​​​​​​ 

  • horyzontalnych kwestii rolnych - rolnictwo ekologiczne, oznaczenia geograficzne i nazwy pochodzenia,
  • produktów rolnych - oliwa z oliwek, owoce i warzywa, rośliny uprawne,
  • win i alkoholi,
  • międzynarodowych kwestii żywnościowych i rolnych w zakresie tematycznym prac:
    • FAO,
    • EKG/ONZ,
    • OECD,
    • Kodeks Żywnościowy,
  • żywności i systemów żywnościowych.
{"register":{"columns":[]}}