Instytucje UE
Pracownicy Inspekcji zaangażowani są w prace następujących ciał pomocniczych instytucji Unii Europejskiej:
Komitety i grupy ekspertów Komisji Europejskiej do spraw:
- systemów RASFF (Krajowy System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) i AAC (System Współpracy Administracyjnej w zakresie kontroli żywności),
- monitorowania wody w mięsie drobiowym,
- aromatyzowanych produktów sektora wina,
- napojów spirytusowych,
- polityki jakości produktów rolnych,
- Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych - produkty zwierzęce, uprawy polowe i oliwa z oliwek, wino,
- Komitet Regulacyjny do spraw produkcji ekologicznej,
- Stały Komitet do spraw roślin, zwierząt, żywności i pasz - ogólne prawo żywnościowe,
- Centrum wiedzy na temat jakości i zafałszowań żywności, Wspólnego Centrum Badawczego (Joint Research Centre) Komisji Europejskiej.
Grupy Robocze Rady Unii Europejskiej do spraw:
- horyzontalnych kwestii rolnych - rolnictwo ekologiczne, oznaczenia geograficzne i nazwy pochodzenia,
- produktów rolnych - oliwa z oliwek, owoce i warzywa, rośliny uprawne,
- win i alkoholi,
- międzynarodowych kwestii żywnościowych i rolnych w zakresie tematycznym prac:
- FAO,
- EKG/ONZ,
- OECD,
- Kodeks Żywnościowy,
- żywności i systemów żywnościowych.