W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

„Owady jadalne a bezpieczeństwo żywności” – nowa publikacja FAO

27.04.2021

Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.

Na zdjęciu znajdują się: dwa liście bazylii, 4 ząbki czosnku, jadalne larwy owadów, limonka, liść kolendry, łyżeczka.

Podczas gdy owady były częścią normalnej diety wielu kultur w różnych regionach na przestrzeni wieków, praktyka ta nie jest szeroko rozpowszechniona w świecie zachodnim. Jednak wraz z rosnącymi obawami dotyczącymi wpływu produkcji żywności na środowisko, idea zrównoważonego rolnictwa zyskuje coraz większe poparcie. Notuje się wzrost zainteresowania wykorzystaniem owadów jako dodatkowego źródła pożywienia w żywności dla ludzi i paszy dla zwierząt, co wpływa na rozwój działalności badawczej, jak również możliwości biznesowych na całym świecie.

Do niedawna owady jadalne były zbierane głównie w środowisku naturalnym, ale hodowla owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i zwierzęta jest obecnie coraz bardziej popularna. Ogólnie rzecz ujmując, owady jadalne są dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, choć profil odżywczy zależy od gatunku owada. To czyni je potencjalnym źródłem żywności dla zdrowej diety człowieka. Owady mogą być również odżywczym i zrównoważonym źródłem paszy dla zwierząt. 

Jednak korzyści z tego nowego źródła żywności muszą być rozważone w kontekście wszystkich możliwych wyzwań, w tym problemów z bezpieczeństwem żywności, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. 

Nowa publikacja FAO pod tytułem „Owady jadalne z perspektywy bezpieczeństwa żywności - wyzwania i szanse dla sektora” opisuje wybrane zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, które powinny być brane pod uwagę, w tym czynniki biologiczne (bakteryjne, wirusowe, grzybicze, pasożytnicze), jak również zanieczyszczenia chemiczne (np. pestycydy, metale ciężkie). 
Innym zagrożeniem są alergie. Owady i skorupiaki (np. krewetki) należą do rodziny stawonogów. Reakcje alergiczne na skorupiaki są dobrze znane, jednak potencjalne ryzyko alergii związane ze spożywaniem jadalnych owadów wymaga dalszych badań.

W tegorocznej publikacji omówiono również inne wyzwania stojące przed tym rozwijającym się sektorem. Obejmują one ogólny brak krajowych przepisów dotyczących owadów, brak wymagań regulujących produkcję i handel owadami jako żywnością i paszą, kwestie związane ze zwiększeniem produkcji owadów oraz negatywnym nastawieniem i uprzedzeniami niektórych konsumentów.

{"register":{"columns":[]}}