Polskie produkty ChNP, ChOG, GTS – raporty i analizy
POLSKIE PRODUKTY, KTÓRYCH NAZWY ZOSTAŁY ZAREJESTROWANE JAKO CHRONIONE NAZWY POCHODZENIA, CHRONIONE OZNACZENIA GEOGRAFICZNE LUB GWARANTOWANE TRADYCYJNE SPECJALNOŚCI.
Zarejestrowane produkty
Komisja Europejska zarejestrowała 47 polskich nazw produktów rolnych i środków spożywczych jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) oraz 2 polskie nazwy napojów spirytusowych, z czego:
Produkty rolne i środki spożywcze
- 10 produktów to ChNP,
- 26 produkty to ChOG,
- 11 produktów to GTS.
Napoje spirytusowe
- 2 produkty to ChOG.
Rejestracja pierwszej polskiej nazwy - bryndzy podhalańskiej, jako ChNP - nastąpiła w 2007 r. W latach 2008-2009 zarejestrowano 14 nazw, a w latach 2010-2011 r. – 17 nazw. W 2012 r. zarejestrowano 4 nazwy polskich produktów oraz 4 nazwy w latach 2014-2017. W 2018 r. zarejestrowano kiełbasę krakowską suchą staropolską GTS i czosnek galicyjski ChOG. W 2020 r. zarejestrowano podpiwek kujawski ChOG i miód spadziowy z Beskidy Wyspowego ChNP. W 2023 r. zarejestrowano kolejne dwie nazwy: powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły ChOG oraz twaróg wędzony GTS. Ostatnią polską nazwą zarejestrowaną w 2024 r. jest wędzone jabłko sechlońskie ChOG.
Nazwy polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowane przez KE jako ChNP, ChOG lub GTS w latach 2007-2024
- 2007 – bryndza podhalańska,
- 2008 – oscypek, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, rogal świętomarciński, staropolski miód pitny półtorak, staropolski miód pitny dwójniak, staropolski miód pitny trójniak, staropolski miód pitny czwórniak,
- 2009 – redykołka, wiśnia nadwiślanka, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie, truskawka kaszubska, olej rydzowy, pierekaczewnik,
- 2010 - podkarpacki miód spadziowy, fasola korczyńska, miód kurpiowski, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, śliwka szydłowska, obwarzanek krakowski, jabłka łąckie,
- 2011 - karp zatorski, chleb prądnicki, kiełbasa myśliwska, kiełbasa jałowcowa, miód drahimski, fasola („Piękny Jaś”) z Doliny Dunajca, kołacz śląski/kołocz śląski, jabłka grójeckie, kabanosy,
- 2012 – fasola wrzawska, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, ser koryciński swojski, jagnięcina podhalańska,
- 2014– cebularz lubelski,
- 2016 – krupnioki śląskie,
- 2017 – kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa piaszczańska,
- 2018 – kiełbasa krakowska sucha staropolska, czosnek galicyjski,
- 2020 - podpiwek kujawski, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego,
- 2023 - powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły, twaróg wędzony,
- 2024 – wędzone jabłko sechlońskie.
Opisy produktów regionalnych i tradycyjnych posiadających zarejestrowane przez KE nazwy znajdują się bazie Komisji Europejskiej eAmbrosia
W dniu 8 listopada 2017 r. weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1898 z dnia 18 października 2017 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy Półtorak staropolski tradycyjny (GTS), Dwójniak staropolski tradycyjny (GTS), Trójniak staropolski tradycyjny (GTS), Czwórniak staropolski tradycyjny (GTS), Kiełbasa jałowcowa staropolska (GTS), Kiełbasa myśliwska staropolska (GTS) i Olej rydzowy tradycyjny (GTS) (Dz. U. UE seria L 269, str. 3 z dnia 19.10.2017 r.). Rozporządzenie to zarejestrowało wymienione nazwy z zastrzeżeniem. Pozostałe informacje zawarte w specyfikacjach ww. produktów pozostały bez zmian.
Materiały
Liczba ważnych świadectw jakości i certyfikatów zgodności produktów wydanych w latach 2007-2023Liczba_ważnych_świadectw_jakości_i_certyfikatów_zgodności_produktów_wydanych_w_latach_2007-2023.pdf 0.19MB
- Ostatnia modyfikacja:
- 11.04.2024 11:34 Maciej Liszyk
- Pierwsza publikacja:
- 12.02.2020 10:02 Kamil Rytel-Kuc