Przegląd Zarządzania w Laboratorium GIJHARS w Poznaniu
29.05.2024
W dniu 27 maja 2024 r. odbył się kolejny laboratoryjny przegląd zarządzania.
W przeglądzie Laboratorium GIJHARS w Poznaniu uczestniczyła Agnieszka Sudoł, Zastępca Głównego Inspektora JHARS wraz z pełnomocnikami ds. systemu zarządzania oraz koordynacji laboratoriów. Cykliczne, coroczne przeglądy są istotnym elementem sytemu zarzadzania, potwierdzającym skuteczność jego funkcjonowania i przydatność.
W Laboratorium w Poznaniu badane są m.in.:
• mięso drobiowe
• soki i nektary
• cukier
• piwo
• wino
• fermentowane napoje winiarskie
• wyroby spirytusowe
Laboratorium w Poznaniu wykonuje również badania mikrobiologiczne oraz stosunku izotopów stabilnych węgla.
Obecnie baza laboratoryjna #IJHARS to 7 nowoczesnych, wysoko wyspecjalizowanych i doskonale wyposażonych jednostek badawczych, które swoim zakresem analitycznym obejmują wszystkie grupy towarowe artykułów rolno-spożywczych.
Każde laboratorium #IJHARS posiada certyfikat akredytacji laboratorium badawczego, potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02, wydany przez Polskie Centrum Akredytacji.