Przewodniki
Aby pomóc obywatelom, podmiotom działającym na rynku spożywczym i właściwym organom krajowym w stosowaniu rozporządzenia nr 1169/2011, Komisja Europejska wydała szereg dokumentów zawierających wyjaśnienia zagadnień w zakresie przepisów dotyczących przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zachęcamy do zapoznania się z materiałami opublikowanymi przez Komisję Europejską:
Pytania i odpowiedzi w zakresie rozporządzenia 1169/2011
Przewodnik dotyczący alergenów
Przewodnik dotyczący deklarowania ilościowej zawartości składników (QUID)
Przewodnik odnośnie kraju pochodzenia podstawowego składnika
Materiały
Znakowanie żywności wprowadzanej do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznegoZnakowanie_żywności_wprowadzanej_do_obrotu_w_ramach_rolniczego_handlu_detalicznego.pdf 0.42MB Przykłady etykiet na produkty spożywcze
Przyklady_etykiet_na_produkty_spozywcze.pdf 1.05MB Znakowanie żywności pochodzenie składnika podstawowego
Znakowanie_żywności_pochodzenie_składnika_podstawowego.pdf 0.21MB Przewodnik dotyczący tolerancji w wartości odżywczej
Przewodnik_dotyczący_tolerancji_w_wartości_odżywczej.pdf 0.19MB Miniprzewodnik po nowych unijnych oznakowaniach konsumenckich dla produktów rybołówstwa i akwakultury
Miniprzewodnik_po_nowych_unijnych_oznakowaniach_konsumenckich_dla_produktów_rybołówstwa_i_akwakultury.pdf 3.50MB PRZEWODNIK Znakowanie miodu_ wydanie 1_ listopad 2023
PRZEWODNIK_Znakowanie_miodu_wydanie_1_2023_listopad_.pdf 1.92MB