W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przewodniki

Aby pomóc obywatelom, podmiotom działającym na rynku spożywczym i właściwym organom krajowym w stosowaniu rozporządzenia nr 1169/2011, Komisja Europejska wydała szereg dokumentów zawierających wyjaśnienia zagadnień w zakresie przepisów dotyczących przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zachęcamy do zapoznania się z materiałami opublikowanymi przez Komisję Europejską:

Pytania i odpowiedzi w zakresie rozporządzenia 1169/2011

Przewodnik dotyczący alergenów

Przewodnik dotyczący deklarowania ilościowej zawartości składników (QUID)

Przewodnik odnośnie kraju pochodzenia podstawowego składnika

Przewodnik dotyczący znakowania napojów spirytusowych

Materiały

Znakowanie żywności wprowadzanej do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego
Znakowanie​_żywności​_wprowadzanej​_do​_obrotu​_w​_ramach​_rolniczego​_handlu​_detalicznego.pdf 0.42MB
Przykłady etykiet na produkty spożywcze
Przyklady​_etykiet​_na​_produkty​_spozywcze.pdf 1.05MB
Znakowanie żywności pochodzenie składnika podstawowego
Znakowanie​_żywności​_pochodzenie​_składnika​_podstawowego.pdf 0.21MB
Przewodnik dotyczący tolerancji w wartości odżywczej
Przewodnik​_dotyczący​_tolerancji​_w​_wartości​_odżywczej.pdf 0.19MB
Miniprzewodnik po nowych unijnych oznakowaniach konsumenckich dla produktów rybołówstwa i akwakultury
Miniprzewodnik​_po​_nowych​_unijnych​_oznakowaniach​_konsumenckich​_dla​_produktów​_rybołówstwa​_i​_akwakultury.pdf 3.50MB
PRZEWODNIK Znakowanie miodu​_ wydanie 1​_ listopad 2023
PRZEWODNIK​_Znakowanie​_miodu​_wydanie​_1​_2023​_listopad​_.pdf 1.92MB
{"register":{"columns":[]}}