W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Publikacja FAO „Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu przeciwdziałania oszustwom żywnościowym”

08.04.2022

Po lewej kosz pełny jajek, po prawej złapana ryba. Na dole marchewki, beczki, miód i ziarna kawy.

W publikacji obszernie omówiono międzynarodowe i wybrane krajowe dokumenty związane z walką z oszustwami żywnościowymi. Spośród międzynarodowych dokumentów wymieniono teksty Komisji Kodeksu Żywnościowego z zakresu systemów kontroli oraz znakowania żywności. Wspomniano także o kodeksowym dokumencie dyskusyjnym dotyczącym integralności i autentyczności żywności, w którym zawarto propozycje definicji, w tym definicji oszustwa żywnościowego.

Ciekawym przykładem podanym w rozdziale o rozwiązaniach krajowych jest sprawa w Europejskim Trybunale Sprawiedliwości C-195-14 dotycząca wprowadzającego w błąd znakowania żywności. Podano także przykłady z Australii i USA.

W publikacji szeroko omówiono specyfikę handlu internetowego.

W podsumowaniu czytamy, że strategie prawne i narzędzia powinny obejmować koordynację z agencjami publicznymi i przedsiębiorstwami spożywczymi, a także nowe technologie wykrywania i testowania. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwości identyfikowalności i etykietowania oraz takie kwestie jak informowanie konsumentów, zachęcanie do opracowywania najlepszych praktyk biznesowych czy systemy egzekwowania prawa cywilnego i karnego.

{"register":{"columns":[]}}