Publikacja FAO „Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu przeciwdziałania oszustwom żywnościowym”
08.04.2022
W publikacji obszernie omówiono międzynarodowe i wybrane krajowe dokumenty związane z walką z oszustwami żywnościowymi. Spośród międzynarodowych dokumentów wymieniono teksty Komisji Kodeksu Żywnościowego z zakresu systemów kontroli oraz znakowania żywności. Wspomniano także o kodeksowym dokumencie dyskusyjnym dotyczącym integralności i autentyczności żywności, w którym zawarto propozycje definicji, w tym definicji oszustwa żywnościowego.
Ciekawym przykładem podanym w rozdziale o rozwiązaniach krajowych jest sprawa w Europejskim Trybunale Sprawiedliwości C-195-14 dotycząca wprowadzającego w błąd znakowania żywności. Podano także przykłady z Australii i USA.
W publikacji szeroko omówiono specyfikę handlu internetowego.
W podsumowaniu czytamy, że strategie prawne i narzędzia powinny obejmować koordynację z agencjami publicznymi i przedsiębiorstwami spożywczymi, a także nowe technologie wykrywania i testowania. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwości identyfikowalności i etykietowania oraz takie kwestie jak informowanie konsumentów, zachęcanie do opracowywania najlepszych praktyk biznesowych czy systemy egzekwowania prawa cywilnego i karnego.