W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Realizacja przedsięwzięcia Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności w GIJHARS

16.09.2024

Od maja 2023 roku Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych realizuje porozumienie zawarte z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi o objęcie przedsięwzięcia wsparciem bezzwrotnym z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Przedmiotem porozumienia jest modernizacja laboratoriów GIJHARS realizowana poprzez zakup nowoczesnego sprzętu pomiarowo-badawczego oraz realizację robót budowlanych na rzecz laboratoriów w latach 2023- 2025.

KPO slider sprzęt laboratoryjny

Obraz zawierający tekst, Czcionka, zrzut ekranu, linia
Opis wygenerowany automatycznie

W sierpniu 2024 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych podpisali aneks do porozumienia KPO. Zmieniony dokument umożliwi laboratoriom GIJHARS zakup sprzętu do m.in. badania gatunkowości surowców pochodzenia zwierzęcego (w tym owadów), roślinnego i grzybów, badania oliwy z oliwek na zgodność z obowiązującymi przepisami prawa oraz badania konserwantów i substancji zatrzymujących wodę w mięsie i przetworach mięsnych.

Inwestycje w zaplecze laboratoryjne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych prowadzone są w celu zwiększenia możliwości analitycznych badania jakości żywności, w tym produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych a także uniknięcia kosztów związanych ze zlecaniem badań do laboratoriów komercyjnych, krajowych i zagranicznych oraz zwiększeniem znaczenia i wiarygodności polskich laboratoriów na arenie międzynarodowej. Wspierane inwestycje będą służyły zwiększeniu wykrywalności oszustw żywnościowych w celu ochrony ekonomicznych interesów konsumentów żywności.

Na obecnym etapie zakończono modernizację Laboratorium w Warszawie GIJHARS, która prowadzona była w latach 2023-2024. Zakupiony sprzęt laboratoryjny, w tym nowoczesny mikroskop i chromatograf cieczowy, umożliwi m.in. badania tożsamości pieprzu i oregano, wykrywanie dodatku mięsa oddzielonego mechanicznie w przetworach mięsnych oraz oznaczanie zawartości cukrów w artykułach spożywczych i tauryny w paszach dla domowych.
 

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}