W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkanie przedstawicieli branży mięsnej w GIJHARS w Warszawie

12.08.2024

W dniu 12.08.2024 r. w siedzibie GIJHARS w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli branży mięsnej przy udziale reprezentantów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artkułów Rolno-Spożywczych podczas spotkania przedstawicieli branży mięsnej w siedzibie GIJHARS

Spotkanie dotyczyło omówienia zjawiska występowania wycieku z mięsa, które jest naturalnym procesem fizjologicznym tego specyficznego artykułu spożywczego. Podkreślono, że bardzo ważne jest właściwe informowanie konsumentów, na bazie obowiązujących przepisów, na temat faktycznej masy netto sprzedawanych produktów.

Z ramienia gospodarzy zebranych powitali Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Inspekcji Jakości Handlowych artykułów Rolno-Spożywczych oraz Agnieszka Sudoł, Zastępca Głównego Inspektora.

Z zaproszonych gości głos zabrali naczelnik Joanna Markowska, reprezentująca Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Jacek Strzelecki, Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso.

Wyniki badań naukowych w tym zakresie przedstawił dr hab. Krzysztof Dasiewicz, prof. SGGW w prezentacji nt. „Wyciek soku mięsnego w aspekcie deklaracji masy netto mięsa w opakowaniach jednostkowych.”

Spotkanie to oraz towarzyszące mu dyskusje były okazją do omówienia bieżącej sytuacji oraz znalezienia rozwiązania kwestii prawidłowego informowania konsumentów o właściwej masie produktów mięsnych oferowanych w sprzedaży. Dały również możliwość spojrzenia na omawiany temat z różnych perspektyw, co w przyszłości będzie mogło przyczynić się do wypracowania kolejnych optymalnych rozwiązań w tym zakresie.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}