Sprawa tlenku etylenu (ETO) w żywności
25.11.2021
Zorganizowane przez Komisję Europejską spotkanie w sprawie tlenku etylenu (ETO) w żywności odbyło się 4 października 2021 r.
W trakcie spotkania Komisja odniosła się do konkluzji z posiedzenia koordynatorów kryzysowych z 13 lipca 2021 r. w sprawie zharmonizowanego podejścia do postępowania w przypadku stwierdzenia tlenku etylenu w mączce chleba świętojańskiego (E410) stosowanej jako substancja dodatkowa do żywności w produkcji lodów.
Na wniosek Państw Członkowskich UE, po spotkaniu, Komisja udostępniła do publicznej wiadomości uzasadnienie prawne dotyczące wniosków w sprawie ogólnounijnego podejścia do działań w odniesieniu do zanieczyszczonej ETO mączki chleba świętojańskiego.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.