W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Współpraca w obszarze bezpieczeństwa żywności w kontekście działań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS przemawiający podczas konferencji „Współpraca w obszarze bezpieczeństwa żywności w kontekście działań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)”.

9 grudnia 2024 r. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym odbyła się konferencja pt. „Współpraca w obszarze bezpieczeństwa żywności w kontekście działań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)”, zorganizowana przez Polski Punkt Koordynacyjny EFSA zlokalizowany w GIS.

Była ona okazją do spotkania najważniejszych centralnych instytucji kontrolnych w Polsce zarządzających ryzykiem i jednostek naukowych dokonujących oceny ryzyka.

W konferencji, poza Głównym Inspektoratem Sanitarnym, przedstawicielami Ministerstwa  Zdrowia i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, uczestniczyli przedstawiciele najważniejszych centralnych instytucji kontrolnych i naukowych: Główny Lekarz Weterynarii, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, dyrektorzy i przedstawiciele Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego oraz Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego.

Przedstawiciele ww. inspekcji i instytutów przedstawili zakres swojej współpracy dotyczącej obszaru działalności EFSA. Konferencja była okazją do podjęcia dyskusji dotyczącej współpracy i komunikacji na temat działań związanych z EFSA. Prelegenci podkreślili znaczącą rolę Urzędu oraz stale rosnący obszar współpracy pomiędzy instytucjami w Polsce i EFSA.

EFSA  jest organem referencyjnym w zakresie oceny ryzyka związanego z żywnością i paszą w Unii Europejskiej, którego ramy prawne zostały utworzone rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w 2002r . Jego kompetencje obejmują również zdrowie roślin i zwierząt. Celem urzędu, podobnie jak obecnych na konferencji instytucji - jest  przede wszystkim zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów. EFSA prowadzi doradztwo naukowe i ocenę ryzyka w zakresie bezpieczeństwa żywności i pasz, a także niezależną komunikację na temat ryzyka.

W trakcie konferencji przedyskutowano także potrzebę zacieśnienia współpracy oraz szerszej komunikacji dotyczącej działalności EFSA, aby wesprzeć Urząd w komunikowaniu ryzyka konsumentom w zakresie zagrożeń w obszarze bezpieczeństwa żywności i pasz.

Skoordynowana komunikacja na poziomie UE i państw członkowskich ma kluczowe znaczenie dla utrzymania i wzmocnienia zaufania publicznego do europejskiego systemu bezpieczeństwa żywności i zapobiegania fałszywym informacjom nt. bezpieczeństwa żywności produkowanej i dystrybuowanej w UE.

„Naszą wspólną misją jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego. Współpraca wszystkich instytucji zaangażowanych w urzędową kontrolę żywności w łańcuchu rolno-spożywczym (od pola do stołu) służy ochronie konsumentów, wspiera uczciwą konkurencję i buduje wiodącą rolę europejskiej żywności na świecie.”. – podsumował obrady Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}