W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Współpraca w ramach nowoutworzonej unijnej platformy miodowej

09.07.2024

Michał Kołodziejczak, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powierzył Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rolę jednostki odpowiedzialnej za koordynację krajowej współpracy w ramach nowoutworzonej unijnej platformy miodowej.

Zdjęcie miody

Platforma miodowa, będąca wyodrębnioną grupą ekspertów przy Komisji Europejskiej, jest jednym z nowych rozwiązań wprowadzonych w związku z nowelizacją dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.

Zgodnie z dyrektywą unijna platforma powinna:

  • gromadzić dane na temat metod poprawy kontroli autentyczności miodu, w szczególności metod wykrywania zafałszowań w miodzie, w celu ich ewentualnej harmonizacji;
  • przedstawiać zalecenia dotyczące identyfikowalności i śledzenia miodu;
  • przedstawiać zalecenia dotyczące aktualizacji kryteriów składu i innych parametrów jakościowych określonych w dyrektywie;
  • przedstawiać zalecenia w celu ustanowienia unijnego laboratorium referencyjnego.

Członkami platformy mają być przedstawiciele właściwych organów państw członkowskich UE, odpowiedzialnych za krajowe wdrożenie dyrektywy miodowej, obejmujące aspekty regulacyjne i kontrolne, w tym wyznaczone laboratoria. Ponadto w pracach wezmą udział eksperci reprezentujący przedsiębiorców, środowisko akademickie, społeczeństwo obywatelskie oraz, posiadający odpowiednią wiedzę i doświadczenie, dodatkowi eksperci powołani przez Komisję Europejską.

W pracach platformy, w zakresie związanym z kontrolą jakości, autentycznością i identyfikowalnością miodu będą uczestniczyć eksperci GIJHARS.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}