W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wyniki kontroli fermentowanych napojów winiarskich

09.11.2023

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich, która została przeprowadzona w II kwartale 2023 r.

Na zdjęciu widać jabłka oraz zrobiony z ich soku cydr zamknięty w szklanych naczyniach.

Celem kontroli było sprawdzenie zgodności produktów z tej grupy - obejmującej m.in. miody pitne, cydry, perry, wina owocowe, napoje winne owocowe, wino z soku winogronowego -  z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Objęła ona 102 sklepy oraz 44 producentów z całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 28 podmiotach (19,2 proc.), w tym w 10 sklepach i u 18 producentów.

Cechy organoleptyczne

Ocena cech organoleptycznych objęła łącznie 59 partii fermentowanych napojów winiarskich. Zakwestionowano tylko jedną partię - w zakładzie produkcyjnym - z powodu niewłaściwej klarowności względem wymagań określonych w przepisach.

Parametry fizykochemiczne

Badania laboratoryjne pod kątem parametrów fizykochemicznych objęły 223 partie. Nieprawidłowości stwierdzono w 23 partiach, w tym w 5 partiach w sklepach oraz w 18 partiach w zakładach produkcyjnych.

Nieprawidłowości w handlu detalicznym dotyczyły: zaniżonej zawartości popiołu, zaniżonej zawartości cukru i/lub zaniżonej kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla danej kategorii wyrobu. (Popiół to wszystkie substancje pozostające po spaleniu pozostałości po odparowaniu fermentowanego napoju winiarskiego).

Z kolei stwierdzone nieprawidłowości na etapie produkcji dotyczyły zawyżonej i/lub zaniżonej: zawartości alkoholu etylowego, zawartości cukru, zawartości popiołu, zawartości dwutlenku węgla,  kwasowości ogólnej - względem wymagań określonych dla danej kategorii wyrobu.

Znakowanie

Ocena prawidłowości znakowania objęła 298 partii fermentowanych napojów winiarskich, w tym 201 partii w sklepach, a także 97  partii w zakładach produkcyjnych. Nieprawidłowości stwierdzono łącznie w 32 partiach.

W handlu detalicznym nieprawidłowości dotyczyły m.in.: podawania w oznakowaniu informacji mogącej wprowadzić konsumenta w błąd, co do kategorii produktu; podania w oznakowaniu zawartości alkoholu niewłaściwej dla kategorii; podania na wywieszce cenowej niewłaściwego kraju pochodzenia.

Nieprawidłowości stwierdzonych na etapie produkcji było znacznie więcej i dotyczyły m.in.: podawania nieprawidłowej nazwy kategorii fermentowanego napoju winiarskiego; podawania niepełnej nazwy środka spożywczego, bez informacji o poziomie słodkości; podawania w oznakowaniu niepełnych danych podmiotu odpowiedzialnego za informacje o produkcie; podawania w nieprawidłowy sposób informacji o rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu, tj. nie podawano określenia: „obj” lub „vol”; użycia niewłaściwego sformułowania poprzedzającego datę minimalnej trwałości, wykaz składników lub informację o objętości netto.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 14 decyzji administracyjnych,  w tym 10 decyzji nakładających kary pieniężne, a także nałożyli 6 mandatów karnych oraz wydali 13 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na toczące się postępowania administracyjne oraz procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

{"register":{"columns":[]}}