W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych

01.08.2024

Przeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.

Szklane słoki z prztworami grzybowymi w zalewie

Podczas kontroli Inspektorzy weryfikowali jakość handlową przetworów grzybowych na zgodność z obowiązującymi przepisami i deklaracjami.

Produktami priorytetowymi były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance.

Kontrola przeprowadzona została na etapie produkcji i w sklepach w ostatnim kwartale ubiegłego roku na terenie całego kraju.

Produkty skontrolowano w 89 podmiotach, stwierdzając nieprawidłowości w 35 (39,3% skontrolowanych).

Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 62 partie towarów, z czego zakwestionowano 23 partie (37,1%).

Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 113 partii. Nieprawidłowości wykazano w 55 partiach (48,7%).

Przy ocenie cech organoleptycznych i fizykochemicznych wykorzystano badania laboratoryjne, które wykazały m. in.: wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5% masy grzybów), obecność grzybów zapleśniałych i takich o miękkiej, rozpadającej się konsystencji, żywych i martwych szkodników w opakowaniu oraz obecność innego gatunku grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.  

Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 203 partie, z czego 45 zakwestionowano (22,2%).

Oznakowanie przetworów grzybowych kwestionowano zarówno w sklepach jak i u producentów.

Stwierdzono m. in.:

  • brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów
  • brak w opakowaniu deklarowanego gatunku grzyba np. smardza
  • brak pełnego oznakowania w języku polskim
  • sprzedaż po upływie daty minimalnej trwałości
  • przedstawienie informacji o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy
  • podanie masy netto produktu wraz z tolerancją
  • brak lub błędnie podany numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy
  • brak podania roku zbioru i numeru atestu na opakowaniu grzybów suszonych.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 34 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne, 7 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej, w 2 przypadkach wydano decyzje z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niską szkodliwość czynu.

Dodatkowo nałożyli 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie! Zwróć uwagę, jeśli kupujesz grzyby przetworzone:

Na opakowaniu powinny znaleźć się m. in. informacje o: procesach technologicznych zastosowanych w produkcji – przykładowo informacja o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numer uprawnień klasyfikatora/grzyboznawcy. Dodatkowo, jeśli grzyby sprzedawane są w zalewie (np. grzyby marynowane) wtedy producent jest zobowiązany do precyzyjnego wskazania czy wartość odżywcza odnosi się do całego wyrobu czy do grzybów bez zalewy. Oczywiście przetwory grzybowe nie mogą być sprzedawane po upływie okresu przydatności do spożycia.

Materiały

Wypowiedź Przemysława Rzodkiewicza GIJHARS kontrole przetwory grzybowe​_ mp3​_ 2024 08 01
Wypowiedź​_Przemysława​_Rzodkiewicza​_GIJHARS​_kontrole​_przetwory​_grzybowe​_mp3​_2024​_08-01.mp3 1.10MB

Wideo

{"register":{"columns":[]}}