W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wyniki kontroli jakości wina

14.03.2025

Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS. Jakość polskich win jest dobra, gorzej z ich oznakowaniem.

5 butelek z winem na tle drewnianej ściany

Celem kontroli było przyjrzenie się jakości produktów pochodzących z polskich winnic na etapie produkcji. Sprawdzaliśmy również czy umieszczane na etykietach win informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami prawa. Pobraliśmy próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowaliśmy cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów. Kontrola jakości wina była przeprowadzona w 2024 roku, odwiedziliśmy 25 podmiotów produkujących wino z winogron pochodzących z winorośli uprawianych na terenie Polski. U 15 producentów (60% skontrolowanych) ujawniliśmy uchybienia i nieprawidłowości. Ustalono, że w kontrolowanych podmiotach warunki składowania wina zapewniały zachowanie ich właściwej jakości produktów. Stan kontrolowanych pomieszczeń nie budził zastrzeżeń.

Cechy fizykochemiczne

Pobraliśmy próbki i przeprowadziliśmy badania laboratoryjne 39 partii win o łącznej objętości 370,4 hl . Na podstawie uzyskanych wyników analiz fizykochemicznych zakwestionowaliśmy jakość 6 partii (15,4%) o objętości 104,6 hl. Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały niezgodną z deklaracjami producentów zawartość alkoholu i kwasowość. Dodatkowo w przypadku wybranych partii win oceniliśmy ich cechy organoleptyczne. W tym zakresie nie odnotowaliśmy nieprawidłowości.

Znakowanie

Sprawdziliśmy oznakowanie 46 partii win i w przypadku aż 26 partii (56,5%) zakwestionowaliśmy informacje i sposób ich umieszczenia na etykietach.

Stwierdziliśmy przypadki m. in.:

  • Wskazywania na etykiecie niewłaściwej (zawyżonej lub zaniżonej) zawartości alkoholu, co potwierdziły badania laboratoryjne;
  • Braku wyszczególnienia w składzie wszystkich składników, np. pirosiarczynu potasu;
  • Podawania w niewłaściwy sposób informacji o alergenach, tj. zamiast komunikatu „zawiera siarczyny”, na etykiecie wina była zamieszczona informacja o treści „dla zachowania subtelnego aromatu oraz aby zapobiec oksydacji do wina dodano siarczyny”;
  • Umieszczania w oznakowaniu odniesienia do nazwy jednostki geograficznej, co jest dopuszczalne tylko dla win zarejestrowanych jako chroniona nazwa pochodzenia(ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG);
  • Podawania na etykietach kodu QR, dotyczącego wykazu składników, bez wskazania do jakich informacji prowadzi ten kod;
  • Uwidocznienia rocznika i/lub odmiany bez posiadania koniecznego w takim przypadku certyfikatu IJHARS;
  • Sugerowania, że produkt jest ekologiczny, przez umieszczenie komunikatu
    PRODUKCJA JEST EKOLOGICZNA, Z UŻYCIEM TAK MAŁEJ LICZBY ŚRODKÓW CHEMICZNYCH JAK TO TYLKO MOŻLIWE”, podczas gdy producent faktycznie nie posiadał certyfikatu rolnictwa ekologicznego;
  • Sugerowania specjalnych właściwości produktu poprzez podanie informacji „wino naturalne", podczas gdy do produkcji zastosowano substancję dodatkową, tj. pirosiarczyn potasu.
  • Podawania niewłaściwych danych butelkującego oraz braku wskazania miejsca wytworzenia wina i dokładnego miejsca butelkowania.

Podkreślamy, że oznakowanie większości skontrolowanych partii wina zawierało jednocześnie po kilka niezgodności.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 8 kar pieniężnych, wydali 8 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, wydali 5 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości. Nałożyli 4 mandaty karne na osoby odpowiedzialne.

Dodatkowo wydali 5 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Czy wiecie, że …?

Jeśli wino nie jest zarejestrowane jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) nie wolno w jego oznakowaniu umieszczać określeń odnoszących się do konkretnego regionu, np. „wino z …”. Można jednak podać w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia (ChNP) lub chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG) informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli jeśli zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie. IJHARS, na wniosek producenta, przeprowadza taką certyfikację. Więcej informacji na ten temat: https://www.gov.pl/web/ijhars/certyfikacja-wina-w-2024-r

Materiały

Wypowiedź Przemysława Rzodkiewicza GIJHARS kontrole wina mp3 2024 03 14
Wypowiedź​_Przemysława​_Rzodkiewicza​_GIJHARS​_​_kontrole​_wina​_mp3​_​_2024​_03​_14​_ver.mp3 1.51MB

Wideo