Zero tolerancji dla jakichkolwiek nieprawidłowości
16.05.2024
– Dziś, 16 maja 2024 r., rozpoczynamy zintensyfikowane kontrole giełd rolno-spożywczych w Polsce – poinformował sekretarz stanu Michał Kołodziejczak podczas konferencji prasowej na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym Bronisze. Od godzin porannych na giełdach w 6 województwach są prowadzone wzmożone kontrole produktów rolnych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów sezonowych oraz zagranicznych.
Działania prowadzą wspólnie inspektorzy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Inspektorzy weszli na giełdy w Warszawie (w Broniszach), Lublinie (w Elizówce), Krakowie (w Rybitwach), Rzeszowie, Poznaniu oraz Szczecinie.
Celem wspólnych działań obu inspekcji jest z jednej strony zapewnienie bezpiecznej żywności konsumentom, a z drugiej – zapewnienie uczciwej konkurencji w tym sektorze gospodarki. Działania te są nastawione również na kontrolę żywności pochodzenia zagranicznego.
Zakres kontroli
Kontrole obejmują:
- identyfikację produktu;
- kraj pochodzenia;
- ocenę dokumentacji towarzyszącej;
- warunki higieniczno-sanitarne w miejscu sprzedaży;
- znakowanie;
- pobór prób do badań laboratoryjnych.
Codzienna praca służb
- Podstawową zasadą w handlu żywnością jest identyfikacja pochodzenia produktów "od pola do stołu". W trakcie kontroli sprawdzamy m.in. czy przedstawione są obowiązkowe informacje oraz weryfikujemy, czy są one prawdziwe. Handlowiec ma obowiązek przedstawić konsumentom rzetelne informacje m.in. o kraju pochodzenia świeżych owoców i warzyw. - powiedział podczas briefingu Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Przemysław Rzodkiewicz.
– Chcemy chronić polskich producentów przed nieuczciwą konkurencją ze strony zagranicznych producentów żywności, dlatego działania te będą kontynuowane – podkreślił wiceminister Michał Kołodziejczak.
Jednocześnie informujemy, że niezależnie od dzisiejszych kontroli każdego dnia inspekcje podległe Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministrowi Zdrowia prowadzą szereg kontroli artykułów rolno-spożywczych, dbając, aby były bezpieczne i odpowiedniej jakości handlowej – aby konsument miał pewność, że żywność, którą nabywa jest bezpieczna, nie jest zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego.
źródło txt i fot.: MRiRW