Zgłoszenie działalności
Zgłoszenie działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczego.
Kto zgłasza działalność
Zgodnie z ustawą z 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ten kto prowadzi działalność w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi zobowiązany jest zgłosić tego rodzaju działalność do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS), właściwego ze względu na miejsce zamieszkania (w przypadku osób fizycznych) lub siedzibę zgłaszającego.
Obowiązkiem zgłoszenia działalności, do WIJHARS, w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi oprócz przedsiębiorców, rolników (pakujących i znakujących jaja) objęte są również osoby fizyczne niebędące przedsiębiorcami, wykonujące tzw. działalność nieewidencjonowaną. Według przepisów ustawy z 6 marca 2018 roku Prawo przedsiębiorców, działalność nieewidencjonowana odnosi się do działalności wykonywanej przez osoby fizyczne, które w okresie ostatnich 60 miesięcy nie wykonywały działalności gospodarczej, a przychód z tej działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia, wynikającego z ustawy z 10 października 2002 roku o minimalnym wynagrodzeniu za pracę.
Kto nie podlega zgłoszeniu
Zgłoszenie działalności nie dotyczy:
- rolników, w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników, w zakresie prowadzonej działalności rolniczej, z wyłączeniem działalności polegającej na znakowaniu i pakowaniu jaj - którą należy zgłosić do WIJHARS,
- producentów wina, o których mowa w art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich, którzy wyrabiają wino lub moszcz z winogron pozyskanych wyłącznie z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic położonych na terytorium Rzeczypospolitej,
- obrotu detalicznego artykułami rolno-spożywczymi,
- artykułów rolno-spożywczych wytwarzanych na własny użytek,
- owoców i warzyw, których wymagania jakości handlowej określają przepisy Unii Europejskiej,
- materiału siewnego roślin rolniczych, ogrodniczych i zielarskich w rozumieniu przepisów o nasiennictwie,
- rolniczego handlu detalicznego.
Zakres przekazywanych danych
Zgłoszenie powinno być sporządzone w formie pisemnej i zawierać:
- imię, nazwisko i adres albo nazwę i siedzibę zgłaszającego,
- numer identyfikacji podatkowej (NIP) oraz numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS) lub numer REGON, o ile zgłaszający takie numery posiada,
- określenie przedmiotu działalności, w tym informację o działalności eksportowej lub importowej,
- wskazanie adresów miejsc produkcji, składowania lub konfekcjonowania artykułów rolno-spożywczych.
W przepisach prawa nie określono wzoru zgłoszenia dlatego rozpoczęcie działalności, zmianę zakresu danych oraz zaprzestanie działalności można zgłosić na formularzu (F7/BKJ zgłoszenie działalności), który został opracowany przez Inspekcję. Wzór zgłoszenia jest dostępny w wersji elektronicznej lub papierowej w wojewódzkich inspektoratach jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Terminy
Zgłoszenia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi należy dokonać najpóźniej w dniu rozpoczęcia działalności.
Każdą zmianę danych, o których mowa w art. 12 ust. 3 ustawy o jhars, należy zgłosić właściwemu wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w terminie 7 dni od dnia jej dokonania.
Podmiot, który zaprzestał prowadzenia działalności w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi powiadamia o tym fakcie wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w terminie 7 dni od dnia jej zaprzestania.
Sankcje
Kto, nie zgłosi wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych podjęcia, prowadzenia lub zaprzestania działalności podlega karze grzywny w trybie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.